Pakistan’da trans kadın çeteler tarafından kaçırıldı

Pakistan’ın Mardan kentinde yaşayan ve dansçı olan bir trans kadın, cami çıkışında bir grup çete üyesi tarafından kaçırılarak alı koyuldu. Yüklü miktarda para talep eden çete üyeleri, trans kadının parayı vermeyi reddetmesinin ardından işkence uyguladı ve saçlarını kazıdı. Pakistan’da bulunan bir trans örgütlenmesi olan “Trans Action”, daha önce belirtilen saldırganlara Mardan bölgesinde “dans ederek çalışabilmek için güvenlik haracı” olarak yüklü miktarda para ödendiğini söyledi.
 
Trans Action adına konuşan Başkan Farzana Jan, olayla ilgili verdiği bir demeçte çetelerin transların daha savunmasız olmaları nedeniyle hedef alındıklarını, cinsel zorbalıkların yanı sıra para ödemeye de zorladıklarını belirtti. Konuyla ilgili saldırıya uğrayan ve haraç ödemeye zorlanan trans kadın Trans Action ile yetkililerin olayı soruşturmasını talep etti. Ancak taleplere rağmen yetkililer henüz bir soruşturma başlatmadı ve failleri tutuklamadı.
 

Translar Pakistan’da şiddete maruz kalıyorlar!

Jan, transların belirtilen kentte sistematik olarak şiddete maruz kaldıklarını bildirdi. Haraç ödemeyi reddettiği gerekçesi ile pek çok transın öldürüldüğü ya da işkence gördüğü kaydedildi. Pakistan’da 2015’ten bu yana 64 trans öldürüldü ve 600’den fazla trans ise işkenceye maruz kaldı.
 
Ancak bütün bunların yanında, Pakistan’da transların haklarının korunması konusunda hazırlanan yasa tasarısı geçtiğimiz yıl yapılan Ulusal Meclis'ten geçerek imzalanması için başkanlığa gönderildi ve ardından onaylandı. Hazırlanan yasa tasarısı, Pakistan’da yaşayan translara yönelik ayrımcılığı yasaklarken,  herhangi tıbbi ve psikolojik bir müdahaleye gerek kalmadan kimlik kartında bulunan cinsiyet ibaresinin değiştirilebileceğini de belirtiyor. Kişinin kendini nasıl tanımladığına bağlı olarak kimlik kartının düzenlenmesi, ismini değiştirebilmesi, ehliyet ve pasaport bilgilerinin güncellenmesinin yanı sıra istihdam, sağlık ve toplanma gibi temel haklarda da düzenlemeler getiriyor.
 
Yasanın yanı sıra geçtiğimiz sene Pakistan yerel seçimlerinde beş trans aday bulunurken, trans spiker Marvia Malik ise bir haber kanalında işe başlayarak ülkenin ilk trans spikeri olmuştu. Trans görünürlüğünün ülke çapında yükseldiği, yasalarla hakların güvence altına alındığı düşünülen ülkede hala nefret suçu işleniyor ve tam anlamıyla bir yasal koruma sağlanmıyor. Konuyla ilgili Farzana Jan ise “Şiddet oranı ülke genelinde hala yüksek, ancak kovuşturma ve mahkumiyet oranı sıfır.” diye ekliyor.
 

Trans Action basın toplantısı düzenledi


Trans kadının haraç ödemediği için işkence görmesiyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Trans Action, “Smae” ismi verilen çetenin transları haraca bağladığı ve şiddet uyguladığını bildirerek yetkililere harekete geçmesi için çağrıda bulundu.