Pakistan Transları Koruyan Yasa Çıkardı

Maruf.eu’nun haberine göre hazırlanan yasa tasarısı, Pakistan’da yaşayan translara yönelik ayrımcılığı yasaklarken,  herhangi tıbbi ve psikolojik bir müdahaleye gerek kalmadan kimlik kartında bulunan cinsiyet ibaresinin değiştirilebileceğini de belirtiyor. Kişinin kendini nasıl tanımladığına bağlı olarak kimlik kartının düzenlenmesi, ismini değiştirebilmesi, ehliyet ve pasaport bilgilerinin güncellenmesinin yanı sıra aşağıdaki temel haklarda da düzenlemeler getiriliyor:

 

İstihdam Hakkı: İş yerinde cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi nedeniyle maruz kalınan tüm ayrımcılığı yasaklar.

Sağlık Hakkı: Sağlıkta eşit erişimi ve cinsiyet uyumlama operasyonlarını daha trans-kapsayıcı bir hale getirir.

Toplanma Hakkı: Topluluklara toplanma için güvenlik sağlanır ve kamusal alana eşit ve güvenli erişimi içerir.

 

“Trans kişilerin yasalarca maruz kaldığı zulmü yasaklıyor”

Hazırlanan yasa tasarısı üzerine açıklama yapan Pakistanlı trans aktivist Mehlab Jameel, taslağın trans aktivistler ve feminist topluluklar ile birlikte hazırlandığını, bu tasarının kapsayıcı ve transların yasalarla maruz kaldığı zulmü önleyici bir yerde durduğunu belirtiyor. Transların yaşamlarını iyileştireceğini söyleyen Jameel, anlamlı ve olumlu bir değişim yaratabileceğini söylüyor.

 

Bu yasa tasarısı, ilgili kişilerce yaklaşık 1 yılda hazırlanmış bir yasa tasarısıdır. Ulusal Meclis’ten geçen yasa tasarısı, başkanın imzalamasıyla birlikte yürürlüğe girecek.

 

Pakistan’ın ilk trans spikeri: Marvia Malik

Mart ayında Pakistan’da gazetecilik mezunu model trans Marvia Malik, anlaştığı bir haber kanalında spiker olarak çalışmaya başlamıştı. Aldığı 3 aylık spikerlik eğitimi sonrasında 24 Mart Cuma günü ilk bültenini sunan Malik, transların yaşam düzeylerini iyileştirmek için çalışacağını da belirtmişti.