Trans mahpus Buse tekrar ölüm orucunda

Tekirdağ Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan müebbet hapis yükümlüsü trans kadın Buse, geçtiğimiz Haziran ayında sağlık hakkına erişemediği gerekçesi ile ölüm orucuna başlamıştı. Ölüm orucuna başladığını avukatı Eren Keskin sosyal medya hesaplarından duyururken, “Tekirdağ cezaevinde olan, trans kadın Buse, cinsiyet Değişikliği ameliyatı, yapılmadığı için, 21 gündür ölüm orucunda. Duyarlılık bekliyor.” notunu eklemişti.
 
Geçiş operasyonun yapılmaması nedeniyle ölüm orucuna başlayan Buse, direnişinin 38. gününde dışarıdan gelen destekle birlikte direnişine ara vermişti.
 

Tekrar ölüm orucunda

Av. Eren Keskin’in Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşıma göre trans mahpus Buse 31 Ocak tarihinde ara verdiği ölüm orucuna Sağlık Bakanlığı tarafından sağlığa erişiminin engellenmesi nedeniyle yeniden başladı.
 

“Bedenimdeki hapisten kurtulmak istiyorum.”

Geçtiğimiz aylarda taleplerinin karşılanması için ölüm orucuna başlayan trans mahpus Diren Coşkun’un süreci ile ilgili Pembe Hayat muhabirine açıklamalarda bulunan Av. Eren Keskin, Diren ile aynı koğuşta bulunan Buse’nin süreciyle ilgili de açıklamalarda bulunmuştu. Davasının avukatı bile olmadan görülmediğini ve isterse tekrar davası ile ilgili görüşülebileceğini söyleyen Keskin’e Buse’nin cevabı “ben bedenimdeki hapisten kurtulmak istiyorum” olmuştu.
 

23 yıldır cezaevinde

Buse’nin yaşadığı ihlallerle alakalı KaosGL.org’un görüştüğü Kadınlarla Dayanışma Vakfı’ndan Derya Özata, Buse’nin 23 yıldır cezaevinde olduğunu, müebbet hapis yükümlüsü olduğunu, raporunun alındığını ancak operasyonun hala yapılmadığını aktarmıştı. Özata, Buse’nin kendisi ile görüşmeye gelen avukata “Bedenimi kadın olarak görmek istiyorum. Ben artık bu bedenle yaşamak istemiyorum. Ne kadar yaşayacağım, cezaevinden çıkıp çıkamayacağım belli değil” dediğini belirtmişti.