Ülkenin Dört Bir Yanında Lubunyalar 1 Mayıs’a Çağrı Yaptı

Yarın 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı.

1 Mayıs, LGBTİ+’lar olarak kimliğimiz sebebiyle toplumun dışına itilmeye çalışıldığımız, varlığımızın yok sayıldığı ve bu nedenle de iş bulmakta zorlandığımız, bulduğumuz işlerde uğradığımız ayrımcılıklar, işten çıkarmalar, kötü koşullarda çalıştırılmalara maruz kaldığımız bu iklimde, haklarımızı aradığımız, alanlarda bu hakları talep ederek slogan attığımız, biz lubunyaların bayramıdır.

1 Mayıs, Newroz alanlarında şiddet ve işkenceye maruz bırakılarak alandan atılmaya çalışılan lubunyaların, Bornova Sokak’tan Bayram Sokak’a hayatlarını örmeye çalışan transların, lubunyaların bayramıdır. 

1 Mayıs, İnsani koşullarda çalıştırılmayan mülteci ve göçmenlerin, görünmez kılınan ve ev içi emeği yok sayılan kadınların, şehir merkezlerinden uzaklaştırılarak gettolara itilmeye çalışılan, evleri mühürlenen seks işçilerinin, son 11 yıl içerisinde iş cinayetlerinde ölen 671 çocuk işçinin, geleceksizleştirilen üniversitelilerin ve gençlerin, işsiz bırakılan, güvencesizleştirilen nicelerinin bayramıdır. 

1 Mayıs öncesi ise ülkenin dört bir yanında LGBTİ+’lar alanlara ve haklarına sahip çıkmaya, seslerini yükseltmeye hazırlanıyor.

İşte il il 1 Mayıs Çağrıları:

Ankara

Ankara Onur Haftası Komitesi’nin çağrısında, lubunyalar 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya davet ediliyor. Çağrı metni ise şu şekilde:

“Orospuyuz, dönmeyiz, ibneyiz, hepimiz işçiyiz. Bizsiz 1 Mayıs da olmaz, devrim de! 

1 Mayıs LGBTİ+ varoluşumuz yüzünden iş bulamayan bizlerin, insanlık dışı şartlarda çalıştırılan mülteci ve göçmenlerin, iş cinayetlerinde ölen çocukların, ev içi emeği hiçe sayılan kadınların, ve erkek-devlet-polis şiddetiyle şehirlerden sürülmeye çalışılan seks işçilerinin bayramıdır.

1 Mayıs bütün ötekilerin bayramıdır. 1 Mayıs Bornova sokakta saldırıya uğrayan, Bayram sokakta evleri mühürlenen, Esat-Eryamanda mafya devlet şiddeti gören translarındır!

1 Mayıs'a şanlayarak gel, yürüyüşünün onuru sermayeyi de işbirlikçilerini de yaksın lubunya!

Konum: AKM metro önü

Saat: 12.00”

 

İzmir

Direnişin Renkleri İzmir, İzmir LGBTI+ Onur Haftası Komitesi ve Lavender LGBTİQ+ | QueerDeer sosyal medya hesaplarından paylaştıkları metinlerle, lubunyaları 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya davet ediyor.

Direnişin Renkleri İzmir Çağrı Metni:

“Konum: Alsancak - Karşıyaka

1 Mayıs çağrımız İzmir'in dört bir yanında. Emeğimizi ve var oluşlarımızı savunmak için alanlarda olmaya kararlıyız. 

1 Mayıs İşçi Bayramı'nda; her geçen gün yoksullaşan, işe alınmayan, eğitim hakkı gasp edilen, barınamayan, yok sayılan LGBTİ+lar olarak sokaklardayız! Sen de bizimle yürümek için bio'da bulunan formu doldurmayı unutma.

Haydi! LGBTİ+lar 1 Mayıs'a, Cis-temin Çarkına Çomak Sokmaya!”

Lavender LGBTİQ+ | QueerDeer Çağrı Metni:

“1 Mayıs'ta içinde yaşadığımız ataerkil, kapitalist, fobik sisteme karşı ses çıkartmak için Gökkuşağı Kortejindeyiz lubunya!

10:30'da Cumhuriyet meydanında toplanıp, 11:00'de yürümeye başlayacağız. Çekincen, endişen varsa veya yalnız gelmemek istersen bir DM uzağındayız!”

İzmir LGBTI+ Onur Haftası Komitesi Çağrı Metni:

“Artan çalışma sorunlarımız, işe alınmayışımız, barınma ve eğitim hakkımıza müdahaleler…Gettolarımızdan, çark alanlarımızdan, mobbinge maruz bırakıldığımız iş yerlerinden, tacize, tecavüze uğradığımız çalışma alanlarından; istihdam dışı bırakılmaya çalışılan, seks işçiliği yaparken yaşam hakkına kast edilen ve sendikal haklardan mahrum bırakılan, yoksulluk sınırı altında maaşlarla çalışmak zorunda kalan tüm lubunyaların sesiyle ve öfkesiyle Haymarket’ten bugüne bir direniş alanı olan 1 Mayıs’ta, tüm sömürülerin karşısında yürüyoruz ve yaşamın her alanında olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz. Saat 10:00-10:30 arasında Cumhuriyet Meydanı’nda toplanıp, Gündoğdu’ya yürüyoruz. Sende bizimle yürümek istersen bir DM uzağında olduğumuzu unutma! Eğer alanda bayraklarımızı da görürsen yanımıza koş lubunya.”

 

Denizli

Denizli LGBTİ+ Aileleri Grubu, lubunyaları 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya davet ediyor. Çağrı metni ise şu şekilde:

“1 Mayıs’ta Emek sömürüsüne karşı, patronsuz pezevenksiz bir dünya için, seks işçileri vardır demek için kortejimize gel lubunya!

Tarih: 1 Mayıs 2024

Saat: 13:00

Konum: Candoğan Parkı”

 

Antalya

Özgür Kanatlar ve Biz LGBTIQ+ İnsiyatifi, lubunyaları 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya davet ediyor. Çağrı metinleri ise şu şekilde:

“1 Mayıs'ta alanlarda LGBTQİA+’ların da emeği görünür olacak!, Haydi bize katıl ve birlikte patronsuz pezevenksiz bir dünya için bu 1 Mayıs’ta da yürüyelim! ”

 

Adana

Direnişin Renkleri Adana, lubunyaları 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya davet ediyor. Çağrı metni ise şu şekilde:

“LGBTİ+lar 1 Mayıs'a, Cis-temin Çarkına Çomak Sokmaya!

1 Mayıs İşçi Bayramı'nda; her geçen gün yoksullaşan, işe alınmayan, eğitim hakkı gasp edilen, barınamayan, yok sayılan LGBTİ+lar olarak sokaklardayız! Sen de bizimle yürümek için bio'da bulunan formu doldurmayı unutma.”

 

Mersin

Muamma LGBTİ+ Derneği ve MersinKuir sosyal medya hesaplarından paylaştıkları metinlerle, lubunyaları 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya davet ediyor. Çağrı metinleri ise şu şekilde:

Muamma LGBTİ+ Derneği Çağrı Metni:

“1 Mayıs'ta alanlara!

Eşitlik için emek,

Herkes için onur!

1 Mayıs 2024 Çarşamba

Saat: 15.30

Toplanma yeri: Tevfik Sırrı Gür Stadyumu( Millet Bahçesi)

Saat: 17.00

Varış Yeri: Cumhuriyet Meydanı”

MersinKuir Çağrı Metni:

“Tarih:1 Mayıs Çarşamba

Saat: 15.00 

Konum: Eski Tevfik Gür Stadyumu Yanı

Topluluğumuzda değilsen ve bizimle katılmak istiyorsan DM üzerinden bizime iletişime geçebilirsin.

1 Mayıs'ta alanlardayız!

Bizleri ayrıştırmaya ve kriminalize etmeye çalışan sistemi reddediyoruz.

Güvencesiz çalışma koşulları altında hayatta kalmaya çalışan, katledilen trans seks işçileri olarak,

cinsiyet kimliğimiz ve yönelimlerimiz sebebiyle işe alınmayan, çalıştığı işlerde de mobbinge maruz kalan lgbti+’lar olarak hiyerarşiyle mücadele etmek ve haklarımızı almak için alanlarda olacağız!

Bizler yaşamın her alanında patronsuz, pezevenksiz, cinsiyetsiz ve sömürüsüz bir dünya için mücadeleye devam edeceğiz.

Kuir emek patronu yenecek!

                             -----

Em di 1’ê Gulanê de li qadan in!

Em pergala ku hewl dide me ji hev veqetîne û krîmînalîze bike red dikin. Wek karkerên seksê ên trans, ku tên qetil kirin di bin şert û mercên karên bê ewle de hewl didin ku bijîn,

Wek LGBTI+yên ku ji ber nasname û meyla xwe ya zayendî ji bo kar nayên girtin û di karên xwe de rastî mobîngê tên, em ê li dijî hiyerarşiyê têkoşînê bikin û ji bo mafên xwe bi dest bixin em e li qadan bin!

Em ê ji bo cîhanek bê patron, pêzeveng, zayend û kedxwarî di hemû qadên jiyanê de têkoşîna xwe bidomînin.

Keda Kuir dê patronî têk bibe!

                           -----

١ مايو، نحن في الساحات!

نرفض النظام الذي يحاول تفريقنا وتجريمنا.

كعمال جنسيين مقتولين نحن نحاول البقاء على قيد الحياة في ظل ظروف العمل غير المضمونة،

ونحن سنكون في الحقول لمحاربة التسلسل الهرمي والحصول على حقوقنا كأشخاص LGBTQ+ الذين لم يتم توظيفهم أو تعرضوا للتنمر في العمل بسبب هويتنا الجنسية وتوجهاتنا!

سنواصل النضال من أجل عالم خالٍ من الزعماء والمتاجرين والنهب والجنس.

سيهزم صاحب العمل للعمال المثليين! “

 

İstanbul

10. İstanbul Trans Onur Haftası Komitesi lubunyaları 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya davet ediyor. Çağrı metni ise şu şekilde:

“Translar olarak sözümüzü, politikamızı bir kez daha 1 Mayıs alanlarına taşıyoruz!

Seks işçiliğinin bir işçilik olarak tanınması, işe alımlarda kişinin sırf LGBTİ+ olduğundan reddedilmemesi, güvencesiz ortamlarda çalışmak zorunda bırakılan ve bu ortamlarda çalışan seks işçilerinin katledilmemesi, trans kadınların evlerinin mühürlenmemesi, ev içi emeğin görünmesi, kürt/mülteci/arap olup ırkçılık ve mülteci düşmanlığı yüzünden çalıştırılmayan tüm işçiler için şiarımızı haykırıyoruz: işçiyim ben, işçi kaldım; giydim jartiyerimi!

Hatırlatıyoruz: her işçi LGBTİ+ değilken, her LGBTİ+ bir işçidir. Sendikaların sarı olmasını reddediyor, en asgari taleplerimize bile muktedirlerin kulak tıkamasını kabul etmiyoruz.

1 Mayıs bizimdir!

Taksim bizimdir!

Bu 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız.

—---

Weke trans em careke din gotin û polîtîkayên xwe digihînin qadên 1’ê Gulanê!

Naskirina karê seksê wekî rengekî kedê, nepejirandina kesên di leşkeriyê de tenê ji ber ku ew LGBTI+ ne, ne kuştina karkerên seksê yên ku bi darê zorê di hawîrdorên ne ewle de dixebitin û di van derdoran de dixebitin, malên jinên trans nayên mohrkirin, keda malê nayê dîtin. Ji ber nijadperestî û dijminatiya penaberan kurd/penaber/ereb em ji bo hemû karkerên ku ne kar in diqîrin: Ez karker im, ez karker dimînim. Min garter li xwe kir!

Em bînin bîra we ku her çend ne her karker LGBTI+ ye, her LGBTI+ karkerek e. Em zerbûna sendîkayan red dikin û em qebûl nakin ku yên desthilatdar guhê xwe ji daxwazên me yên herî kêm jî ker bikin.

1ê Gulanê ya me ye!

Taksîm ya me ye!

Em ê di 1’ê Gulanê de li Taksîmê bin.

Bijî 1’ê Gulanê, bijî têkoşîna hevpar a kedkaran!

Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın işçilerin ortak mücadelesi!” 

 

1 Mayıs için şehrinizde lubunya korteji çağrısı var ise bize ulaştırabilirsiniz.

Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya / csgorselarsiv.org