Tayland parlamentosu eşcinsel evlilik yasasını kabul etti

Tayland parlamentosu, Çarşamba günü (27 Mart) evlilik eşitliği yasa tasarısını kabul ederek, krallığın LGBTQ evlilik eşitliğini tanıyan ilk Güneydoğu Asya ülkesi olmasının önünü açtı.

Tasarının yasalaşması için Senato'nun onayı ve Kral'ın onayı gerekiyor. Tayland'ın tüm büyük partilerinin desteğini alan tasarı, 415 milletvekilinden 400'ünün oyuyla kabul edilirken 10'u karşı oy kullandı.

Yasa tasarısıyla ilgili parlamento komitesinin başkanı Danuphorn Punnakanta, "Bunu tüm Tayland halkı için toplumdaki eşitsizliği azaltmak ve eşitlik yaratmaya başlamak için yaptık. Hepinizi tarih yazmaya davet etmek istiyorum” dedi.

Teklif, evlilik yasasındaki "erkekler", "kadınlar", "kocalar" ve "eşler" referanslarını cinsiyet ayrımı gözetmeyen terimlerle değiştirecek.

Bu aynı zamanda LGBTQ+ çiftlerin krallıkta ilk kez miras ve evlat edinme haklarından yararlanabilecekleri anlamına geliyor.

Tasarı kraliyet onayından sonraki 120 gün içinde yürürlüğe girebilir. Tayland, Asya'da eşcinsel birliktelikleri yasallaştıran ilk yerler olma konusunda Tayvan ve Nepal'i takip edecek.