"Yargılanması gerekenler işkenceci polislerdir"

30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ve 10. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Yürüyüş Komitesi'nin 5 Haziran 2022 tarihinde Yeldeğirmeni'nde yapmak istediği basın açıklaması sırasında işkenceyle gözaltına alınan 11 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün (20 Mart) İstanbul Kartal Anadolu Adliyesi 63. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 

Yoğun polis ablukasıyla başlayan duruşmada; Avukatlar birkaç kere kolluğun çıkarılmasını, savunma hakkının ihlal edildiğini, kolluğun salonda oturmasının son bulmasını talep etti. Ancak Mahkeme, avukatların yaptığı ‘kolluk çıkarılsın’ talebini reddetti.

Duruşma esnasında sanıklara; "Kim üzerinden bir araya geldiniz?", "Çağrıyı yapanı tanıyor musunuz?" gibi sorular yöneltildi. Sanıklar savunmalarında, LGBTİ+ olmanın ve kriminalize edilme çabalarının nafile olduğunu belirterek, polis tarafından maruz kaldıkları işkencenin altını çizdi.

Savunmalarda, ‘dağılın’ anonsunun çembere alındıktan sonra yapıldığı, güvenlik koridorunun bırakılmadığı ve çıkışa izin verilmediği, sadece gözaltı otobüsüne giden "işkence koridoru" adı verilen bir yol açıldığı ifade edildi. 

“Yargılanması gerekenler işkenceci polislerdir”

Sanıklar, kendilerini gözaltına alan ve işkence yapan polislerin salonda bulunduğunu ve bu durumun güvende hissettirmediğini belirtti. Avukatlar, polislerin salondan çıkarılması talebini tekrarladı ancak Hakim bu talebi reddetti.

Avukat Gülyeter Aktepe savunmasında şunları söyledi:

“LGBT+’ların anayasal haklarını kullanması suç değil. Yargılanması gerekenler işkenceci polislerdir. Anayasal haklarını kullananlar değil. Hukuki beyanlarını da anlattık. Duruşma salonunda sanıkların hür bir biçimde savunma yapacakları koşul yok. Bu hukuka aykırılık derhal sona erdirilsin. Savunma hakkını kullanamıyorlar. Buradaki polisler, o gün görev yapan suç işleyen polisler olabilir. Buradalar o polisler.”

Mahkeme 23 Eylül 2024’e ertelendi.

Ne olmuştu?
5 Haziran 2022’de Onur Ayı’nın gelişi sebebiyle Kadıköy Yeldeğirmeni'nde bir araya gelen LGBTİ+’lar işkenceyle gözaltına alınmıştı. Saat 18.30 civarında Yeldeğirmeni'nde bir araya gelerek Onur Ayı’nın gelişini kutlamak isteyen LGBTİ+’lara polis saldırmıştı. LGBTİ+’ları çembere alarak etraflarını saran polisler, birçok LGBTİ+’yı gözaltına almış; gözaltına alırken ters kelepçe yapan polisler, polis kalkanlarıyla çevredekilerin görmesini ve görüntü almasını da engellemeye çalışmıştı.