Nefrete Karşı "Siber Zorbalık ve Nefret Söylemiyle Mücadele için Bir Yol Haritası" Rehberi

Velvele.net’te yer alan habere göre, bir grup aktivist Twitter’da siber zorbalıkla, nefret söylemleriyle mücadele etmeyi, konuyla ilgili kamusal duyarlılığı artırmayı hedefliyor. Bu konuda hukuki yolları denemek isteyenler için bir rehber hazırlayan grup, Nefrete Karşı adlı oluşumda bir araya geldi. WhatsApp şikayet gruplarına katılmak için sayfayı takip etmeniz ve mesaj atmanız gerekiyor. 

WhatsApp grubunda ise telefon numaraları gizli tutuluyor. Güvenlik için anonim hesaplar ve kilitli hesaplar ise alınmıyor. 

Açıklama metinleri ise şu şekilde:

"Sosyal medyada, kimliğimiz, düşüncelerimiz, yaşam tarzımız nedeniyle nefret söylemine maruz kalmaktan bıktık. Artık yeter! Şiddet faillerine dava açıyoruz. Sizleri dijital şiddetle mücadeleye davet ediyoruz. Dilekçe örneğini, atılması gereken adımları sizlerle paylaşıyoruz:

Öncelikle, dijital şiddetin meydana geldiği mecraya, söz konusu söylem yahut görüntüye ilişkin ekran fotoğrafının alınması gerekmektedir. Dijital şiddet içeriklerinin ekran görüntüsü, ihtiyari delil niteliğinde olup, tarafınızca hukuki yollara başvurulduğunda uğradığınız dijital şiddetin ispatını kolaylaştıracaktır.

Tarafınızca ekran görüntüsü alındıktan sonra, Türkiye Noterler Birliği aracılığı ile elektronik ortamda tespit yaptırabilirsiniz. Bu tespit işlemi sayesinde, dijital ortamda tarafınıza yöneltilen ve yöneltilmesi suç teşkil eden fiillere ilişkin delillerin karartılmasının önüne geçmiş olursunuz. Dolayısıyla hukuki alt yapısı olan ve güvenilir bir tespit işlemi yapılması, yürütülecek hukuki süreç açısından tarafınıza kolaylık sağlar. E-tespit işlemini,Türkiye Noterler Birliği web sayfası üzerinden ilerleyerek yaptırabilirsiniz.

Dijital şiddet içeren söylem, şayet Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanmış bir suç kapsamına giriyorsa, bu hususta Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Buna ilişkin tarafımızca hazırlanan dilekçe örneğinin orjinalini flood’un sonunda bulabilirsiniz.

Dijital şiddetle mücadelede önleyici ve engelleyici bir tedbir olarak, şiddet içerikli söylemi ihtiva eden gönderi, içerik sağlayıcısına şikayet edilebilir. Yapılan şikayet nezdinde, söz konusu gönderinin kaldırılması sağlanabilir ve kamusallaşmasının önüne geçilebilir.

Siber Zorbalıkla ve Nefret Söylemiyle Mücadele İnsiyatifi’nin WhatsApp ve Twitter şikayet grubuna katılmak için lütfen bize mesaj atın. Nefret hesaplarının şikayet edilmesi için günde 1 dakikanızı rica ediyoruz. Hesabı takibiniz bizim için önemli.

Son olarak Twitter’ın bir kamusal alan olduğunu, hukuktan azade olmadığını hatırlatıyoruz, X yönetimini ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yöneten siyasetçi ve bürokratları nefret hesaplarıyla ilgili sorumluluk almaya, mücadele etmeye davet ediyoruz. Dayanışmayla.

Not: Dilekçe örneğinin orjinalini linkte bulabilirsiniz.