Eşcinsel Haklarını Savunan Dernek Kapatılamaz

Ankara Valiliği'nin "Pembe Hayatlar" derneği hakkında yaptığı "kapatma" başvurusu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedildi.

Basın Savcısı Kürşat Kayral tarafından kaleme alınan kararda, cinsel kimlik haklarını savunan bir örgütün kapatılmasının insan hakları ihlali anlamına geleceği vurgulandı; eşcinsel, biseksüel, lezbiyen, gey ve travesti ifadelerinin, bireye hak veren ya da yasaklayan kavramlar olmadığı, aksine insanı tanımladığı belirtildi.

Özgürlüklerin, kamu düzeni, genel ahlak gibi kavramlarla sınırlandırılmasının dar bir çerçevede yorumlanması olduğunu vurgulayan karar, cinsel yönelim ve kimlik haklarını savunan bir örgütün kapatılmasının "örgütlenme özgürlüğünün ihlali" anlamına geleceğinin altı çizildi.

Buse: Geçen sefer yapılan yanlışın düzeltilmesi bizi mutlu etti

bianet'in görüştüğü Pembe Hayatlar Derneği'nden Buse, karar üzerine, "Geçen sefer yapılan yanlışlığın düzeltilmesi mutlu etti" dedi.

Buse, "bu tarz davaların açılmasının hiç hoş olmadığını" vurguladı; bundan sonrası için de olumlu gelişmeler beklediklerini kaydetti. Buse, toplumun eşcinsellik algısının da değişmesi gerektiğine işaret etti.

Ankara Valiliği, geçen yıl da Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği'nin (Kaos GL) "hukuka ve ahlaka aykırı olduğu iddiasıyla" kapatılması için dava açılmasını istemiş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu istemi "Cinsel yönelim ayrımcılığının tartışıldığı dönemde, eşcinsel olmak ahlaksız olmak anlamına gelmez" diyerek reddetmişti.