Avrupa Parlamentosu´ndan Sevindirici Karar

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’ni transeksüel ve travestilerin insan hakları konusunda insiyatif almaya çağırdı.

Avrupa Parlamentosu, transeksüel ve travesti bireylerin temel hak ve özgürlüklerini garanti altına alma konusunda bugün önemli bir adım attı. Parlamento, cinsiyet kimliği kaynaklı ayrımcılıkları resmi olarak tanıyarak Avrupa Birliği’ni cinsiyet geçiş operasyonlarının kolaylıkla uygulanması ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusundaki politikaların cinsiyet kimliği ve cinsiyet geçiş operasyonlarını da kapsayacak şekilde geliştirilmesi hususunda teşvik etti.

Bugün Avrupa Birliği’nin 2006-2010 yılları arasında kadın-erkek eşitliğini sağlama yönündeki politikalarını değerlendiren Figueiredo Raporu kabul edildi. Raporda cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık vurgulanarak bu ayrımcılıkla mücadele etmek için somut önlemler alınması çağrısında bulunuldu. Raporda vurgulanan bazı hususlar şöyle:

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı çoklu ayrımcılık tanınır;

 

Avrupa Birliği gelecekteki çalışmalarına lezbiyen, gey, biskesüel, travesti ve transeksüel (LGBTT) örgütlerini dahil etmelidir;

Cinsiyet geçiş operasyonları ulaşılabilir hale getirilmeli, kamu sağlık hizmetleri cinsiyet geçiş operasyonlarını sağlayacak şekilde geliştirilmelidir;

Avrupa Birliği’nin gelecekteki faaliyetleri, cinsiyet kimliği ve cinsiyet geçiş operasyonlarını somut biçimde kapsayacak şekilde geliştirilmelidir.

Avrupa Parlementerleri ve LGBTT Hakları Grubu Eşbaşkanları Ulrike Lunacek ve Michael Cashman şöyle konuştu: "Bu raporun kabul edilmesinden memnunuz. Rapor, Avrupa Birliği’nin toplumsal cinsiyet eşitliğini travesti ve transeksüel bireyleri de kapsayacak şekilde sağlaması yönündeki politikaları açısından dönüm noktasıdır. Rapor, toplumsal cinsiyet eşitsizliği stratejilerinin cinsiyet kimliğini de dahil edecek şekilde geliştirilmesi konusunda somut adımlar atılmasını teşvike etmekte. Bu sayede travesti ve transeksüel bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınması, gelecek politikalarda belirgin biçimde vurgulanacak."

Avrupa Parlamenteri, Avrupa Bağımsız Yeşiller İttifakı ve LGBTT Hakları Grubu Üyesi Raül Romeva i Rueda “Avrupa Parlamentosu, travesti ve transeksüel bireylerin diğer tüm vatandaşlarla eşit olduğunu bugün vurgulamıştır. Güçlü bir mesaj göndermiştir. Yürekten inanıyorum ki Komisyon, çabamızı takip ederek cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkla somut olarak mücadele edecektir."

Çeviri:Elçin Kurbanoğlu