Anti-Militarist Volkan Sevinç Serbest Bırakıldı

Anti-Militarist Volkan Sevinç tahliye edildi
Vicdani retçi Enver Aydemir'le dayanışmak amacıyla 6 Ocak’ta yaptıkları basın açıklamasında gözaltına alınıp tutuklanan ve hakkında "suçu ve suçluyu övme" ve "halkı askerlikten soğutma" gerekçesiyle dava açılan Anti-Militarist Volkan Sevinç, ilk duruşmada tahliye edildi.

Vicdani retçi Enver Aydemir'le dayanışmak amacıyla yaptıkları basın açıklamasında polis tarafından tartaklanarak gözaltına alınıp tutuklanan Anti-Militarist Volkan Sevinç ve tutuksuz yargılanan 18 kişi hakkında "suçu ve suçluyu övme" ve "halkı askerlikten soğutma" gerekçesiyle açılan davanın duruşması 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Sincan 1 Nolu L Tipi Cezaevinde bulunan Volkan Sevinç ve tutuksuz yargılanan, aralarında İHD Ankara Şube Başkanı Gökçe Otlu'nun da bulunduğu 18 kişi ile avukatları katıldı.  Duruşmada  Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Anti- Militarist Volkan Sevinç’le Dayanışma İnisiyatifi ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri de hazır bulundu.

Hakkındaki suçlamalarla ilgili savunma yapan Volkan Sevinç, antimilitarist düşüncelere sahip olduğu için söz konusu basın açıklamasına katıldığını, ancak iddianamede yer alan yöneticilik vasfını kabul etmediğini söyledi. Sevinç, savunmasında söz konusu açıklama sırasında polisin tahrik edici davranışlar sergilediğini belirterek, şunları kaydetti: "Polis basın açıklaması sırasında hepimize anormal şekilde sinkaflı kelimelerle hakaret etti. Benim üzerimde sustalı bıçak olmamasına rağmen emniyetten bir polis elinde bir bıçakla 'bu bıçak Volkan Sevinç'e aittir' şeklinde suçlamada bulundu” ifadesini kullandı.

'Vicdani ret bir haktır'

İHD Şube Başkanı Gökçe Otlu da savunmasında, vicdani ret kavramının suç olmadığına dikkat çekerek, Enver Aydemir'in tutuklanması olayında, İHD'nin yaptığı tespitleri basınla paylaşmak amacıyla söz konusu basın açıklamasında bulunduğunu kaydetti. Hakkındaki suçlamalara karşı savunma yapan vicdani retçi Halil Savda, Umur Gedik, Haydar Uçar, Güneş Selma Yıldız, Zarife Ferda Çakmak, İbrahim Kızartıcı da, vicdani reddin bir hak olduğunu ve kendilerinin de bu hakkı savunmak için söz konusu açıklamaya katıldıklarını ifade etti.

Sanık avukatları, TCK'nin 315. ve 318. maddelerin Anayasaya aykırılık oluşturduğu gerekçesiyle, söz konusu maddelerin iptali için dava açılması talep etti.

Mahkeme hakimi, tutuklu yargılanan Anti-Militarist Volkan Sevinç’in tahliyesine karar vererek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 1 Nisan'a erteledi.

Pembe Hayat – Haber