"Travesti Şiddete Şiddetle Karşılık Vermez"

Ankara'da travesti ve transeksüellere yönelik şiddetin artması üzerine, Pembe Hayat Derneği'nden Kılıçkaya başvurularının sonuçsuz kaldığını, can güvenliklerinin tehlikede olduğunu söylüyor, "travesti şiddete şiddetle karşılık vermez göstereceğiz" diyor.

BİA (Ankara) - Ankara'da travesti ve transeksüeller şiddet gördüklerini belirterek, bir hafta önce kolluk güçlerine, dün de (25 Ocak) savcılığa başvurdu . Ankara'nın Kolej semtinde iki haftadır yaşanan olaylarda 6 travesti yaralandı, birinin kolu kırıldı, üçü bıçaklandı.

bianet'in görüştüğü Pembe Hayat Derneği'nden Buse Kılıçkaya, yaşadıkları şiddete şiddetle karşılık vermeyeceklerini söylüyor, demokratik haklarını arayacaklarını, kamuoyunda "travestiler saldırır" önyargısına karşı duracaklarını belirtiyor.

"Kimlik, plaka, eşkal... Tüm bilgileri verdik"

Kılıçkaya, ilk saldırının yaşandığı 16 Ocak günü başvurdukları kolluk güçlerine saldırganların eşkali, bindikleri arabanın plakası, kimlik bilgileri olmak üzere tüm detayları anlattıklarını söylüyor.

Buna karşın dün suç duyurusunda bulunmak üzere gittikleri savcılıkta henüz emniyetten dosyanın gelmediğini öğrenmişler.

"En ufak bir gelişme kaydedilmemiş" diyen Kılıçkaya ekliyor:

"Çok tedirginiz. Çok kaygılıyız. Birimiz öldürülecek mi diye bekliyoruz. Hep gittiğimiz kuaför salonu basıldı. Arkadaşlarımız korkudan evden çıkamıyor. Çıktıkları zaman üç beş kişi birlikte geziyor, daima iletişim içinde oluyor. Sosyal, ekonomik, fiziksel açıdan bunalmış durumdayız."

"Bizim sorunumuz kadın sorunu"

Sorun çözülene ve taleplerine karşılık alana kadar eylem yapacaklarını açıklayan Kılıçkaya, eylemlerine 13 demokratik kitle örgütünün destek verdiğini açıklıyor.

Taleplerinin bir "kadın" talebi olduğunu belirten Kılıçkaya, bunun nedenini ise şöyle özetliyor:

"Kadın eksenli bir eylem olarak düşündük. Çünkü burada direk kadınlara yönelik bir saldırı söz konusu. Bizim kadın olmamızdan rahatsızlık duyan insanların saldırısı olarak görüyoruz yaşadıklarımızı."

Mumlu eylemlerin, suç duyurularının süreceğini kaydeden Kılıçkaya, ilerleyen günlerde açlık grevlerinin de yapılabileceğini sözlerine ekliyor. (AÖ/KÖ)

BİA Haber Merkezi
26/01/2007 Ayça ÖRER ayca@bianet.org