Trans Bireyleri Anma Haftası Nefrete Karşı Yürüyüş İle Tamamlandı

Pembe Hayat Lezbiyen Gey Biseksüel Travesti ve Transeksüel Dayanışma Derneği 3 yıldır, 20 Kasım Haftası´nda Nefret Suçlarına ve Nefret Cinayetlerine dikkat çekmek için etkinlikler düzenliyor. Haftanın ardından Dernek, “Türkiye’deki ve yurtdışındaki başta trans örgütlenmeleri ve bireyler olmak üzere, cinsiyet kimliği ve ifadesi temelli nefret suçlarına karşı mücadele eden bütün toplumsal kesimlerle işbirliği içerisinde buluşmalarımızı devam ettireceğiz” açıklaması yaptı.

Nefret Suçlarına Karşı Yürüyüş
20 Kasım Haftasının üçüncüsü Nefret Suçlarına Karşı Yürüyüş ile sona erdi. Hafta boyunca düzenlenen etkinliklerde, Türkiye’nin çeşitli illerinden Ankara’ya gelen trans bireyler kendi sorunlarını, çözüm önerilerini ve sonrasında nasıl hareket edeceklerini konuştular.

Hafta boyunca hangi konular tartışıldı…
Buluşma boyunca cinsel yolla bulaşan hastalıklar, seks işçiliği, nefret söylemi ve yetersiz mevzuat, ailede nefret, medyada nefret, sivil toplum ve transfobiye karşı stratejiler, politika, Uluslararası Trans Kimlikler Hastalık Değildir Kampanyası ve uluslararası trans hakları aktivizmi gibi konular ele alındı.

Kimler katıldı…
Buluşmaya insan hakları savunucuları, hukukçu ve akademisyenler, politikacılar, yabancı misyon temsilcileri, uluslararası aktivistler, sanatçılar ve gazeteciler de katıldı.



“Daha güçlü bir trans hakları hareketi için dayanışmayla”
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, haftanın ardından yaptığı açıklamada, “nefret suçları ile mücadelede en önemli aracımız, trans bireylerin örgütlü mücadelesi” olduğunu belirtti. “Daha güçlü bir trans hakları hareketi için dayanışmayla” çağrısı yapan Dernek, “mücadelemizin, bundan sonraki süreç içerisinde katkı sunmak isteyen bütün trans bireyler ve mücadele arkadaşlarımızdan gelecek katkılarla daha da zenginleşeceğinin farkındayız” dedi.

20 Kasım Haftası nerden geliyor…
12 yıl önce ABD´de bir transkadın, Rita Hester, San Francisco´daki evinde bıçaklanmış bir şekilde ölü bulundu.

Rita Hester´in ardından "Ölümümüzü Hatırlamak" adıyla başlatılan mumlu nöbet tutma eylemi sonrasında transfobik nefret ve önyargıdan dolayı şiddet gören ve öldürülen trans bireylerin onuruna ve trans görünürlüğünün artırabilmesi amacıyla 20 Kasım Haftasının anma haftası olması için dünyanın dört bir yanına çağrılar yapılmaya başlandı.

Türkiye’de Trans Bireylere Yönelik Nefret ve Ayrımcılık
“Trans olduğumuz için, sırf varoluşumuzdan dolayı "nefret" ediliyoruz!” açıklaması yapan
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, 20 Kasım etkinlikleri vesilesiyle Türkiye’de trans bireylerin maruz kaldığı ayrımcılıkları şöyle sıraladı:

Trans bireyler olarak nefret cinayetlerine maruz kalıyoruz.
Medyada transfobik nefret söylemi aynı yoğunluğu ile devam ediyor.
Kolluk kuvvetleri, trans bireylere yönelik transfobik şiddetine devam ediyor.
Adli birimler, katillerimizi ceza indirimleri ile ödüllendiriyor.
Yasa yapıcı ve karar vericiler, trans bireyleri görmezden geliyor, demokratik taleplerimizi dikkate almıyorlar.
Eğitim, istihdam, sağlık, hizmetlere erişim gibi alanlarda transfobik nefret ve ayrımcılık kol geziyor.
Seyahat özgürlüğümüz engelleniyor, ifade özgürlüğümüz kısıtlanıyor, toplumsal baskı, dışlanma ve şiddet ile karşılaşıyoruz.

Kaos GL