Esin’den Yeni Başlangıç

 

Perşembe, 30 Eylül, 2010

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ni bitirip resim öğretmeni olarak İstanbul’da göreve başlayan ancak cinsiyet kimliği nedeni ile okul yönetiminden gördüğü baskılarla işinden ayrılmak zorunda kalan Esin öğretmen, tekrar okuluna dönmek istiyor. 22 yaşında başladığı görevini 2005 yılında sonlandıran Esin öğretmen, şubat ayındaki öğretmen atamalarına başvuracak. Mevzuata göre mesleğine geri dönebilecek.
 

Öğretmenlik yaptığı dönemde takım elbiseyle okula gittiğini ve öğrencilerle çok iyi geçindiğini söyleyen Esin öğretmenle Beyoğlu’nda buluştuk. Hayat hikâyesini yer yer öfkelenerek yer yer de gözleri dolarak anlatan öğretmenin ailesi her zaman en büyük destekçisi olmuş. Tayini İstanbul’a çıkan ve Beyoğlu’ndaki okullarda resim öğretmenliği yapmaya başlayan Esin öğretmen, okul yöneticilerinin sürekli baskısına maruz kalmış ve baskılar, dışlamalar yüzünden çok sevdiği işini ve öğrencilerini mecburen bırakmış.
 

Yasal yollara başvuracak

İşinden ayrıldıktan sonra parasız kaldığını ve zor günler geçirdiğini söyleyen Esin öğretmen şunları anlattı; “Resim yapmayı çok sevdiğim için bu mesleği seçtim ve ilk tayinim İstanbul’a oldu. Okula takım elbiseyle gitmek zorunda kalıyordum. Ancak fiziksel yapım nedeniyle öğretmenlik yaptığım dönemde sürekli baskılara maruz kalıyordum. Aynı zamanda tedavi gördüğüm için çok zorlanıyordum. Okul müdürü bahaneler bularak hakkımda sürekli idari soruşturma açtırıyordu. Ben de bu nedenle mesleğimi bıraktım. Parasızlık nedeniyle artık kiramı ödeyemez duruma gelmiştim, yemek yiyecek param dahi yoktu. İş aramaya başladım ama kimse iş vermiyordu. Çok uzun dönem fuhuş yapmamaya direndim, zaten sevgilim vardı 3 sene boyunca birlikte yaşadık. Kimliğimden dolayı ben de çözümsüz kalıp seks işçiliği yapmaya başladım. Birçok defa intihar etmeye de kalkıştığım bu dönemde tedavilerimi aksatmıyordum. Şimdi mesleğime geri dönmek için girişimlere başladım. Şubat ayındaki atamalara katılacağım. Bana bir engel çıkarırlarsa benimle aynı durumda olan meslektaşlarımı emsal göstererek dava açacağım” dedi. (BS)

 

Taraf / FIRAT ALKAÇ

09/30/2010