KaosGL’den yeni dosya haber: Onarım Terapisi

KaosGL Derneği’nin LGBTİ+ haber portalı KaosGL.org’tan Yıldız Tar, hazırladığı “Onarım Terapisi” dosyasının ilk bölümünde sağlık örgütlerinin yaklaşımı derledi. ‘Onarım terapisi’ bilimdışı, etik olmayan ve birçok saygın sağlık kurumu tarafından işkence olarak değerlendirilmesine rağmen cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin terapi yoluyla “değiştirilebileceğini” iddia eden bu terapiyi uygulayan çok sayıda ruh sağlığı uzmanı olduğu belirtiliyor.
 

“Meslek etiğine ve insan haklarına aykırı!”

Dosyanın ikinci bölümünde ise Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’nden (CETAD) Psikiyatr Ender Cesur’la görüşüldü:
 
“Özellikle Avrupa’da seküler söylemin güçlenip kilisenin etkisini kaybetmesi üzerine 20. yüzyılla beraber tıp ve psikoloji bu işlevi sürdürmek için devreye giriyor. Tabii hem LGBTİ+ aktivistlerin hem de bu alanda çalışan bilim insanlarının çabasıyla artık eşcinselliğin ya da translığın hastalık olmadığını, bir dönem hastalık olarak kabul edilmesinde heteroseksist önkabullerden öte hiçbir dayanağın bulunmadığını çok iyi biliyoruz”
 

“Uygulamaya maruz kalan çocuk ve ergenler ciddi zararlar görüyor.”

‘Onarım terapisinin’ ayrımcı tarihine de değinen üçüncü bölümün konuğu Klinik Psikolog Çağla Apaydın, Tar’ın “Ruh sağlığı uzmanlarının cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğinin değiştirilebilir olduğunu iddia etmesi bilimsel veya etik mi?” sorusunu şu şekilde cevaplıyor:
 
“Daha önce de söylediğim gibi bu uygulamaların cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliğini değiştirmediğini sadece baskılamaya çalıştığını biliyoruz. Böyle bir iddiada bulunmak bilimsel ve etik değildir ve dünyada ve Türkiye’deki psikoloji/psikiyatri örgütlerinin ifade ettiği gibi etik ihlalidir.”
 
“Onarım terapisi”: Sağlık örgütleri ne diyor?
CETAD’tan Psikiyatr Cesur: Onarım terapisi meslek etiğine ve insan haklarına aykırı!
Psikolog Apaydın: Çocuklara onarım terapisi uygulanması ciddi zararlara yol açıyor