Ali Aligül Arıkan Kütüphanesi açıldı!

2013 yılında kanser tedavisi için yatılı bulunduğu hastanede hayatını kaybeden, transfeminizm tartışmalarının öncüsü, trans aktivist Ali Aligül Arıkan adına hayatını kaybedişinin beşinci yılında, Pembe Hayat Derneği, 10 Eylül 2018’de, Ali’nin doğum gününde onun adına bir kütüphane oluşturduğunu duyurmuştu. Ali Gül'ün adını ve mücadelesini yaşatmak için kurulan bu kütüphane bağışa açılmış ve bağışlar toplanmıştı.
 
19 Kasım Salı günü düzenlenen kokteyl ile açılışı yapılan kütüphane, Ankara’daki LGBTİ+’lara kaynak ulaşımı noktasında destek hizmeti sağlamaya başladı. Açılışa, transfeminizm tartışmalarının önemli isimlerinden sanatçı aktivist Gülkan Noir de katıldı.
 

610 kitap ile açıldı!


Türkiye’nin her yerinden kişilerden ve yayın evlerinden bağış alan kütüphane, açılışını 610 adet feminizm, transfeminizm, LGBTİ+ ve kuir içerikli kitap ve yayınlarla yaptı. Gülkan Noir, Ali Aligül Arıkan’ın “Amargi’deki  Erkek” okumasını yaparken, katılımcılar ile güncel tartışmalara yer verildi ve derneğin sosyal hizmet uzmanı Şennur Ören, kütüphaneden nasıl yararlanılabileceğine dair bilgilendirmeleri paylaştı.
 

“Kütüphanenin açıldığını duyurmaktan onur duyuyoruz.”

Açılış konuşmasını yapan Çayan Azadi, kütüphane fikrinin nereden çıktığından da bahsederek şunları ekledi:
 
“Yeni örgütlenen, hareketle yeni ilişkilenen arkadaşlarımızın kaynak ihtiyacının da bu şekilde giderilebileceği bu kütüphane ile, geçmişte Türkiye’de transfeminizmin temel taşlarını atmış ve çok güçlü bilgiler bırakmış aktivist büyüklerimizin, dostlarımızın sözlerini yeni örgütlenmeye başlayan aktivist arkadaşlarımız ile buluşturmanın, bir trans öz örgütü olan Pembe Hayat Derneği’nin bir sorumluluğu olduğunu da burada hem kendimize, hem siz değerli davetlilerimize yeniden hatırlatıyoruz.”
 
“Pompalı tüfekle öldürülen Dilek İnce’nin adını yaşattığımız giysi bankasının yanı sıra, bizlere Türkçe ve diğer dillerde kaynak bulmada kolaylaştırıcı olacak Ali Aligül Kütüphanesi’nin açıldığını duyurmaktan onur duyuyoruz.”