“Transları ve eşcinselleri değil, transfobiyi ve homofobiyi okullardan uzaklaştırın!”

Trans ve LGBTİ+ hakları alanında mücadele eden trans aktivist Hayat Çelik, Youtube kanalı üzerinden trans içerik üretmeye devam ediyor. Geçmişte de trans intiharları, Trans Geçiş Süreci Terapi Grubu ve trans cinayetleri gibi konuları işleyen aktivist, yeni başladığı “Renkli Hayat” isimli programının tanıtım videosunun ardından ilk içeriğini yayımladı: “Trans-Transseksüel Çocuklar-Okullarda Transfobi”
 
“Ailemiz, okullarımız, sosyal hayatımız; tüm bu yaşam alanlarımız ikili cinsiyet rejimine ve heteroseksizme göre düzenlendiğinden; trans çocuklarımız için, Ben kimim? sorusunun yanıtı bulmak, hiç kolay olmuyor. Kimlikleriyle ilgili ailelerinden, akranlarından ve eğitim gördüğü okuldan sağlıklı bilgi edinemiyorlar.” diyen Çelik, transların eğitim hayatında yaşadığı sorunlardan bahsediyor:  
 
“Dolaylı yada dolaysız kendilerini yanlış ve yalnız hissetmelerine yol açtığından, psikolojik olarak son derece zorlu bir sürecin içine giriyorlar. Maruz kaldıkları toplumsal ve psikolojik şiddet, travmalara ve özgüven kayıplarına neden oluyor. Bu nedenle kendisiyle barışık olmayan ve hayata küstürülen trans çocuklar, ilerleyen yaşlarda diğer akranlarına oranla intihar girişimine daha çok başvurabiliyor.” 
 
“Tüm bu sebeplerden dolayı, devlet politikasını belirleyen güçlere ve medyaya; trans intiharlarının bir nefret suçu olduğunu ve politik bir arka planı olduğunu sürekli hatırlatmak gerekiyor. Trans çocukların kendileriyle ve hayatla barışık olmaları için; ailenin, ruh sağlığı uzmanlarının ve öğretmenlerin tutumu, hayati öneme sahip.”
 

“Transların sesini duymak ve duyurmak zorundasınız!”

“Bir okulda, akranlarınız oda sıcaklığı konforunda eğitimlerine devam ediyorken; aynı ortam, bir transsanız sizin için yaşamla ölüm arasında bir mücadele alanına dönüşebiliyor.
Okullarda, katı bir şekilde uygulanan ikili cinsiyet normları; norm dışı olana dair ürettiği nefretle, trans çocukları akran zorbalığına karşı, açık hedef haline getiriyor.
Mutlu insanlardan oluşan mutlu bir toplum için; transları, eşcinselleri değil, transfobiyi, homofobiyi okullardan uzaklaştırın! Kimsenin kimliğiyle ilgili ayrımcılığa uğramayacağı, yok sayılmayacağı ve dışlanıp şiddete maruz kalmayacağı bir toplum için, transların sesini duymak ve duyurmak zorundasınız.
Transları, eşcinselleri değil, transfobiyi, homofobiyi okullardan uzaklaştırın!”
 
Videoyu izlemek için tıklayın.