Queer Olympix yasaklandı

KaosGL.org
24 Ağustos’ta etkinliklerin yapılacağı yere polis, TOMA’larla geldi ve Queer Olympix’in yasaklandığını bildirdi. Olimpiyatı düzenleyenlere iletilen yasaklama kararına göre İlçe Emniyet Müdürlüğü bugün, “kamu düzeni, suç işlenmesini önlemek, genel sağlığın ve genel ahlakın korunması” gerekçeleriyle Kadıköy Kaymakamlığı’ndan etkinliği yasaklamasını talep etti. Kaymakamlık da bu gerekçelerle yasak kararına bugün olur verdi.
 

Emniyet istedi, Kaymakam jet hızıyla karar verdi!

Emniyet’in 24 Ağustos’ta verdiği dilekçe ve Kaymakamlığın jet hızıyla olur kararı verdiği yasaklama kararına gerekçe olarak 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu gösteriliyor. Oysaki kanunun 3. maddesine göre “Herkes, önceden izin almaksızın, bu kanun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.”
 

Atletik Dildoa’dan açıklama

Etkinliği düzenleyen Atletik Dildoa yasağa ilişkin şu açıklamayı yaptı:
 
“24-25 Ağustos tarihlerinde Kalamış Parkı’nda gerçekleşmeyi planladığımız Queer Olympix etkinliğimizin ‘’?toplumsal duyarlılıklar nedeniyle oluşabilecek provokasyonlara karşı tedbir amaçlı; 2911 Sayılı yasanın 17. Maddesine istinaden ‘Kamu düzeni, suç işlenmesini önlemek, genel sağlığın ve genel ahlakın korunması’ gerekçesi ile’’ Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklandığı bu sabah alana gittiğimizde tarafımıza bildirildi.
 
“Etkinliğimizin iptal olduğunu üzülerek duyuruyoruz. İlerleyen saatlerde konuyla ilgili yapacağımız açıklamaları sayfamızdan takip edebilirsiniz.”
 

Hukuk yolunu kullanabilme hakkı da elden alınıyor!

Kaymakamlığın bu yasaklama kararını Kaos GL Derneği’nden Avukat Hayriye Kara şöyle değerlendirdi:
 
“Etkinliği düzenleyenler bu karardan bu sabah, TOMA eşliğinden gelen polisi tebligatı ile haberdar oluyor. Düzenleyenlerin bize ulaşması ile biz de haberdar olduk ve ortada çok ciddi hukuksuzluklar silsilesi var. İlk olarak, bu karar Cumartesi günü alınıyor ve mahkemeler kapalı olduğu için böylece hukuki süreci başlatabilme ve hukuk yolunu kullanabilme ellerinden alınıyor. Cumartesi ve Pazar günü yapılacak bir etkinliği Cumartesi sabahı apar topar yasaklamak, en doğal hak olan karara itiraz edebilme ve yürütmeyi durdurma kararı alabilme şansını ellerinden alıyor.
 

Kolluğun ve yerel idarenin görevi yasaklamak değil, korumak olmalıdır

“Polisin tehditkar bir şekilde TOMA ile gelmesi ve ‘bu etkinliği bildirmek zorundaydınız’ demesi ise bir başka hukuksuzluk. Spor etkinliklerinin yapılacağı bir olimpiyatta bildirme zorunluluğu diye bir şeyden bahsedilemez. Bu etkinlikler, daha önceden belirlenen bir alanda yapılacak spor karşılaşmaları ve atölyeleridir. Düzenleyiciler LGBTİ+’lar olduğu, queer bir spor karşılaşması olduğu için sanki izin alınması gerekiyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Oysaki kanun gereği böyle bir zorunluluk yok.
 
“Yine yasak kararında “kamu düzeni ve suç işlenmesini önlemek” gibi gerekçeler var. Ortada herhangi bir tehdit varsa kaymakamlık ve emniyet bunu açıklamak ve bu etkinliğin güven içerisinde yapılmasını sağlamakla yükümlüdür. Bu tarz soyut iddialarla etkinlikler yasaklanamaz. Nitekim, her ne kadar Ankara Valiliği bu karara uygun davranmasa da; olağanüstü hal döneminde Ankara Valiliği’nin getirdiği süresiz yasaklama kararında mahkeme de bunu söyleyerek yasağı kaldırdı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları da yasaklamalara karşı ve etkinliğin güvenle yapılabilmesinde yerel otoritelerin yükümlülüklerini hatırlatıyor.
 
“Özetlersek; bu yasaklama kararı ile ifade ve örgütlenme özgürlüğü hakkı ihlal edilmiş, kararın haftasonu alınması ve bildirilmesi ile ise karara hukuk yoluna başvurma hakkı fiilen elden alınmıştır. Fiili bir durum yaratılmıştır. Pazartesi günü bu karara karşı açılabilecek bir dava; etkinlik Cumartesi-Pazar günleri yapılması planlandığı için hak kaybını yürütmeyi durdurma yoluyla ortadan kaldıramayacaktır. Haliyle, hak kayıpları yaşanacaktır.”
 

Queer Olympix hakkında

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Queer Olympix 23 Ağustos’ta Heybeliada’da başladı. Olimpiyatın yasak kararından önce bugün ve yarın Kadıköy Kalamış’ta spor etkinlikleri ile devam etmesi planlanıyordu.
 
Atletik Dildoa’nın düzenlediği Queer Olympix “ayrımcılığa ve nefret söylemlerine yer olmayan; her bedenin, her cinsiyetin keyif alarak oyun oynayabileceği ve pasların eşit dağıldığı, küfürsüz, yaratıcı takım oyunlarına yer veren kuir spor buluşması”.