Boyner’de işten atılan trans kadının davası devam ediyor

Pembe Hayat’a verdiği bilgiye göre, 2017 yılında Boyner’in bir mağazasında çalışıyorken amirleri ve çalışma arkadaşları tarafından rahatsız edici bakışlara maruz kaldığını, sözlü ve psikolojik olarak baskı altında olduğunu ifade eden trans kadın Gökçe Aşan, sürekli olarak istifa imasıyla şakalara mağruz kaldığını, cinsiyet kimliği ile ilgili alaycı eylemlerle mücadele ettiğini ve çalıştığı mağazada yalnızlaştırıldığını belirtti. Ayrıca kendisine bilgi verilmeden mesai saatlerinin değiştirildiğini, senelik izinlerini kullanmasının engellendiğini de ekledi. Maruz kaldığı ayrımcılığı şikayet ettiğinde ise amiri tarafından “Artık senin şikayetlerinden bıktım.” cevabını aldığını söyledi.
İstifayı düşünmesine rağmen mücadele etmek için kalmaya devam ettiğini söyleyen Aşan, sürecin sonunda işyerinde çıkan bir tartışma sonrasında hakaret ettiği gerekçesiyle işten atıldı.

 

“Sen kendini kadın mı sanıyorsun?”


İş mahkemesine açtığı davanın kaybedildiğini söyleyen Aşan şunları ekledi:
“Başarılı bir pozisyondaydım ve işimi de gerektiği gibi yapıyordum. Buna rağmen çalıştığım yerdeki çoğunluk trans kimliğimden dolayı onlarla çalışmama karşı olduğu için sürekli yalnızlaştırıldım. Daha önce de bir çalışan tarafından “Sen kendini kadın mı sanıyorsun?” şeklinde bir hakarete maruz kalmıştım ve bu durumu şahitler ve kamera kayıtları ile firma içerisinde yürütülen soruşturulmanın ardından benim güvenliğim için işyerinden uzaklaştırılmamla sonuçlanmıştı.”

 

“Homofobi ve transfobiye yönelik yeteri kadar önlem alınmıyor.”


“Maalesef arkamda duran kimse yok. Eğer bu süreçte bir kamuoyu oluşturabilseydim iş mahkemesine açtığım davayı kazanabilirdim belki de. Kapitalist sistemin içerisinde LGBTİ+ personel çalıştırıyoruz diyen firmaların birçoğu bunu makyaj olarak kullanıyor ama ne yazık ki buralarda da homofobi ve transfobiye yönelik yeteri kadar önlem alınmıyor.”
 

“Davam devam ediyor”


“Şuan dava istinaf mahkemesinde, oradan da bir sonuç çıkmazsa bir üst mahkemeye başvuracağım ve davamın peşinde olacağım.”