Yasaklar devam ediyor!

2017 yılında, Pembe Hayat Kuirfest ve Almanya Büyükelçiliği işbirliği ile 16-17 Kasım tarihlerinde Ankara’da yapılması planlanan Alman LGBTİ+ Film Günleri, Ankara Valiliği’nin Büyülü Fener Sinemaları’na 15 Kasım tarihinde gönderdiği bir tebligatla yasaklanmıştı. Yasağın gerekçeleri olarak ise toplumsal hassasiyetler, genel ahlak ve genel sağlığın korunması, kişi güvenliğinin ve özgürlüğün korunması gösterilmişti. Bu yasak kararının hemen ardından açıklama yapan Ankara Valiliği, OHAL Kanunu’na dayandırarak, aynı gerekçelerle Ankara’daki bütün LGBTİ+ etkinliklerini süresiz olarak yasakladığını duyurmuştu.

 

Yasaklar dernek faaliyetlerini engelliyor


Bu süreçte Pembe Hayat Kuirfest, LGBTİ+’ları güçlendiren ve bu alanda mücadele eden aktivistlerin ödüllendirildiği ve nefret cinayeti mağduru transların anıldığı “20 Kasım Nefret Mağduru Transları Anma Günü” etkinlikleri başta olmak üzere, LGBTİ+’ları bir araya getiren birçok etkinlik ve dernek faaliyeti yapılamamıştı.
 
OHAL’in bitmesi ile valilik 3 Ekim 2018 tarihinde ikinci bir genel yasak kararı duyurarak, aynı gerekçelerle LGBTİ+ etkinliklerini tekrar süresiz olarak yasaklamış ve Ankara’da yapılamayan etkinlikler şehir dışına taşınmak zorunda kalmıştı.

 

Yasak devam ediyor!


Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin, olağanüstü hal döneminde olsa bile Ankara’da uygulanan yasağın süre bakımından sınırsız olduğunu, yasaklanan eylemlerin niteliğine ilişkin bir sınırlama ve belirlilik de olmadığını söyleyerek söz konusu yasağın hukuka uygun olmadığına hükmetti. Alının bu kararın ardından Pembe Hayat tarafından 4 Mayıs 2019 tarihinde yapılması planan “LGBTİ+’ların Hakları, Yasaklamalar Paneli ve LGBTİ+ Kısa Film Gösterimi” etkinliği için yaptığı başvuruyu valilik, toplumsal duyarlılıklar, genel ahlak, genel sağlık ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması gerekçeleriyle yasakladığını bildirdi.
 

“Örtülü bir yasağa evriliyor”


Bu kararla ilgili Pembe Hayat Derneği Avukatı Emrah Şahin şunları söyledi:
“Genel yasağın kaldırılmasının ardından birçok kesimde yasakların devam edip etmediğine dair bir belirsizlik ortamı oluştu. Ancak başvurumuzun önceki yasaklarla benzer gerekçelerle yasaklanması LGBTİ+ etkinliklerine ilişkin yasağın örtülü bir yasağa evrildiğini ve bu şekliyle devam ettiğini ortaya koymuştur. Dernek olarak hukuka aykırı bu karar karşı dava yoluna başvuracağız”