1 Mayıs; İşçinin, Lubunyanın Bayramı!


LGBTİ+ Kolektifi, Odtü LGBTİ+ Dayanışması, QueerAnka, Pembe Hayat Derneği, Queer Deer, ve bağımsız lgbti+ aktivistlerin çağrısıyla toplanan Gökkuşağı Korteji, Ankara Tandoğan’da 1 Mayıs alanındaydı. Homofobi, bifobi ve transfobiye karşı bir araya gelen gruplar “Dünya yerinden oynar ibneler özgür olsa”, “trans cinayetleri politiktir”, “hande kader isyanımızdır” gibi sloganlarla ve “Ahlakınız Batsın”, “Yasak Ne Ayol” ve “Kuir Emek Patronları Yenecek” gibi dövizlerle yürüdü.
 

( 1 Mayıs, Tandoğan, ANKARA /  Aslı Alpar, KaosGL)
 

“Pezevenksiz bir dünya mümkün”

Kontrol noktasındaki polisler tarafından “Emek, Özgürlük, Barış, Eşitlik, Aşk, Patronsuz, Pezevenksiz Bir Dünya için LGBTİ+LAR SOKAKTA!”  yazılı pankartın alana sokulmasına izin verilmedi. Gerekçe olarak ‘pezevenk’ kelimesinin hakaret olduğu söylendi. Polislerin bu tavrına karşı eylemciler ise önce ‘pezevenk’ kısmını kestiler, alana girdikten sonra tekrar yapıştırdılar. Yürüyüş boyunca ‘Patronsuz, Pezevenksiz Bir Dünya için!’ sloganı atıldı. 

 
( 1 Mayıs, Tandoğan, ANKARA /  Pembe Hayat)

"Gökkuşağı korteji'nin ismi anons edilmek istenmedi"


1 Mayıs kutlamalarına katılan bütün kortejler Tertip Komitesi tarafından kortejlerin anonsu yapılarak alana girerken Gökkuşağı Kortejinin isminin okunmadığını belirten Pembe Hayat aktivisti Boran şunları belirtti:

"1 Mayıs LGBTİ+'ların kazanılmış alanlarından birisi ve her yıl kortejimizin ismi alana giren diğer kortejler gibi anons edilmekte. Bu kutlamalarda ise alana girişteki kürsünün önünden geçerken ses çıkartmamıza ve orada olduğumuzu göstermemize rağmen ismimiz uzun bir süre anons edilmedi. Tertip Komitesinin görevlendirdiği ve anonsları yapan ekibe gidip sorduğumda ismimizin anons edildiği söylendi ama saatlerdir o alandaydık ve kortejden kimse de anonsu duymamıştı. Kendilerine durumu açıkladığımda kortejimizin anonsunu yapacaklarını söylediler fakat 15 dakika sonra anonslar bitti ve saygı duruşuna geçildi. Ben bu durumun bir geçiştirme olduğunu düşünüp tekrar kürsüye gittim ve ikna etmek için uzun süre çabaladıktan sonra Gökkuşağı Kortejinin anonsu yapıldı."

Kortejdeki insanların bu durumdan dolayı üzüntü duyduğunu gözlemleyen Boran bu konuyu LGBTİ+ aktivistleri ile de konuşacağını ve görüşmelere açık olduğunu belirtti.