Mersin’de Transfobik Polis Şiddeti

Mersin, GMK bulvarında dün gece 23:00 sularında yaşanan olayda, polis yaptığı kimlik kontrolünün ardından trans kadına “Sen erkeksin, utanmıyor musun kadın gibi giyinmeye.” diyerek sözlü olarak saldırmaya başladı. Polisin sözlü hakaretlerini kayıt altına aldığı sırada önce biber gazıyla saldırıya uğrayan trans kadın darp edilerek keyfi olarak gözaltına alındı.
 

Şikayetten vazgeçmeye zorlandı


Mersin 7 Renk Derneği’nin facebook sayfasından paylaşılan bilgilere göre, gözaltında şikayetinden vazgeçirilmek için sabaha kadar tutulan trans kadın Mersin 7 Renk Derneği’ne ulaşıp hukuki destek istedi. Dernek yetkililerinin karakola gelmesi ile avukat nezaretinde ifadesi alınan ve darp raporu için hastaneye sevk edilen trans kadın Pembe Hayat’a şunları söyledi:

“Şikayetçiyim. Davamın takipçisi olacağım. Şikayetlerimizin üzerine düşmediğimiz için kazanımımız olmuyor ama ben vazgeçmeyeceğim ve davam boyunca şikayetimin arkasında duracağım. Mağdur ben olmama rağmen ve haksız yere darp edilmeme rağmen sabaha kadar nezarette tutuldum.”
 

“Trans kadınlar isyanda”


Ayrıca KaosGL.org’un hazırladığı habere göre, yaşananları aktaran Yağmur Arıcan, Mersin’de trans kadınlara yönelik sistematik saldırılar yaşandığını söylüyor:
“Genel bir tecrit havası var. Trans kadınlar kapılarının önünden hukuki bir dayanak olmaksızın gözaltına alınıyor. Aslında resmî olarak biz gözaltı da değil, alıkoyma işlemi söz konusu. Trans kadınlar isyanda. Artık bıçak kemiğe dayandı. Her gün derneğe yeni bir saldırı ve şiddet haberi geliyor.”