Pantene reklamında trans model Cambell yer aldı

Edanur Yılmaz
Pantene’in yeni kampanyası, saçın hayatın her kesiminden kadınlar için ne anlama geldiğine dair hikayeler paylaşarak saçın gücünü vurgulamayı amaçlıyor. Kampanya kapsamında yer alan kadınlardan biri Kanal 4’ün 2018 belgesel dizisi Genderquake’in yıldızı, İngiliz trans model Cambell Kenneford.
 
PinkNews'e konuşan Kenneford, özellikle saç markası için bir kampanyada ilk İngiliz açık trans model olarak yer almanın bir onur olduğunu söyledi. Özellikle böyle bir kampanyada trans temsilini görmenin önemli olduğunu ekledi. “Markaların trans modelleri dahil ederek daha kapsayıcı olması bence oldukça güzel” diyen Kenneford, özellikle trans çocuklar için bu temsili görmenin büyük anlam ifade ettiğini de ekliyor.Sosyal medya hesapları üzerinden paylaştığı kampanya videoları, takipçiler tarafında da övgü dolu sözlerle karşılandı. Videoların birinde Kenneford ve birkaç model, Google’a ‘’Saçım beni ? hissettiriyor.’’ yazarak arama sonuçlarında hangi terimlerin önerildiğini görmek üzere bir deney yapıyorlar. İlk çıkan sonuç, ‘’Saçım beni çirkin hissettiriyor.’’ oluyor.  Bir başka videoda ise saçların, geçiş sürecinde çok önemli olduğunu belirten Kenneford, o süreci şöyle anlatıyor:
 
“Annem hep beni kuaföre götürüp saçlarımı kestirirdi fakat bir gün anneme saçlarımı kestirmek istemediğimi söyledim. Bu artık bir “erkek” hayatı yaşamak istemediğimi kendimce dile getirme şeklimdi. ‘’
 
“Saç benim için hala önemli bir yere sahip çünkü cinsiyet kimliğimi ifade etmeme yardımcı oluyor. Geçiş sürecinde yaptığım ilk şey saçlarımı değiştirmekti. Birbirinden farklı tarzlar denedim. Mavi, sarı, kahverengi? Bir noktadan itibaren kendimi daha “feminen” hissetmek için uzatmaya başladım. Kendim gibi oldum.”
 

Pantane daha önce de kapsayıcılığı teşvik ederek övgü toplamıştı

 Geçtiğimiz Aralık ayında Pantene Filipinler, Trans Farkındalık Haftası’ndaki videosu ile büyük takdir toplamıştı. Güzellik kraliçesi Kevin Balot, “güzellik cinsiyet tanımaz” temalı videoda yer almıştı.
 
Pantene'nin ana şirketi olan P&G (Procter & Gamble), geçen yıl Stonewall’un Trans Allies programının da sponsorlarından biriydi. Program, tüm trans ve kendini ikili sistemin içinde tanımlamayan insanlar için iş yerlerinde ve topluluklarda olumlu değişiklikler getirmeyi amaçlıyordu. P&G Avrupa Başkanı Loic Tassel o zamanlar şunları söyledi:
 
 “LGBTİ+ topluluğu da dahil olmak üzere tüm insanlar için daha kapsayıcı bir dünya yaratmada rol oynamaktan daha iyi bir amaç düşünemiyorum. Sekiz yıl önce, ayrımcılık yasağı politikalarımıza toplumsal cinsiyet kimliği ve ifadesi ekledik, herkes için adil davranışı güçlendirdik.’’
 
“Biliyoruz ki insanlar en yüksek potansiyellerine ancak kim olduklarına değer veren ve saygı duyan bir ortamda çalışırken ulaşabilirler.’’