Dünya Sosyal Hizmet Günü’nde Pembe Hayat!

Pembe Hayat Derneği uzun yıllardır sosyal hizmet uzmanı eşliğinde derneğe müracaat eden kişilere psiko sosyal destek ve kolaylaştırıcılık hizmeti sunmaktadır. 19 Mart Dünya Sosyal Hizmet Günü’nde derneğin Sosyal Hizmet Departmanı’nın çalışma alanlarını ve 1 yıllık verileri yayımlayan dernek, LGBTİ+’lara pek çok alanda destek sağlamakta:
 

1 yılda 1168 görüşme

Pembe Hayat Derneği Sosyal Hizmet Departmanı Şubat 2018 ? Şubat 2019 sürecinde 261 kişiye 1168 kere askerlik, sağlık, cinsiyet uyumlama süreci, açılma, eğitim hayatı, iş hayatı gibi konularda mükerrer görüşme gerçekleştirilmiştir.
LGBTİ+’ların birbirlerine deneyim aktarımı yapabilmeleri, katılımcıların açılma süreçlerini birbirlerine aktarabilmeleri, transların geçiş süreçlerinde neler yaşadıklarını kendilerine ve birbirlerine anlatabilmeleri, öğrenci topluluklarıyla iletişim ve dayanışma halinde olmak amacıyla düzenlenen Geçiş Sohbetleri, Açılma Toplantıları, Öğrenci Buluşmaları gibi etkinlikleri organize etmekte ve gerektiğinde moderatörlüğünü gerçekleştirmektedir.
 
Cinsiyet uyumlama sürecinde translar belirli hukuki, tıbbı, sosyal vb. sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Bu süreçler hakkında kişiye bilgi aktarımında bulunmak, süreç içinde danışmanlık vermek ve danışanın bu süreç içerisinde sosyal hayatını düzenlemesine yardımcı olmak Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin Sosyal Hizmet Uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir. Geçiş operasyonları ve hormon kullanım süreçlerinde danışanlarla birlikte hareket etmek, danışanlara yasal hakları, sağlık, hormon kullanım süreci, cinsel sağlık gibi konularda danışmanlık vermek; cinsiyet geçiş sürecinin aşamalarını danışanlarla birlikte takip etmek ve kişinin sürecinin daha sağlıklı ve işlevsel bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmak, tıbbi süreçte karşılaşılabilecek sorunları çözmek, bireyin sağlık personeline karşı haklarını bildirmek ve bu süreci kolaylaştırmak sosyal hizmet uzmanının sorumlulukları arasındadır. Pembe Hayat Sosyal Hizmet Uzmanı bu süreçlerde müracaatçıyı güçlendirir ve müracaatçının güçlü yönlerini ortaya çıkarmasında yardımcı olur.
 

Ayrımcılıkla mücadele ve raporlama

Pembe Hayat Sosyal Hizmet Uzmanı LGBTİ+’ların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden kaynaklı ayrımcılığa maruz kalmaları durumunda gerekli hukuki yönlendirmeleri yapmakta; müracaatçıya psiko sosyal destek vermekte ve müracaatçıyı güçlendirmeye çalışmaktadır. Bu amaçla belirli görüşmeler gerçekleştirmektedir. Karşılaştıkları ayrımcılıkları raporlaştırmakta ve bu raporlar doğrultusunda savunucu hizmet sağlamak amacıyla araştırmalar yapmaktadır.
 
Askerlik yapmak istemeyen LGBTİ+’lar için askerlikten muaf sürecini anlatmak; nereye, nasıl başvurması gerektiği hakkında bilgilendirme yapmak sosyal hizmet uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir.
 
Sosyal hizmet uzmanı Pembe Hayat Derneği’ne gelen ve engellilik hakları, emeklilik gibi konularda bilgi almak isteyen LGBTİ+ müracaatçıları gerekli kurumlarla yönlendirmekte, müracaatçılara kurumlara gitmesinde eşlik etmekte ve süreci müracaatçıyla birlikte takip etmektedir.
 

Sosyalleşme ve akran dayanışması

Sosyalleşmek isteyen danışanları LGBTİ+’ların özgürce sosyalleşebileceği alanlar, etkinlikler hakkında bilgilendirme yapar. Aktivistler ve üniversite toplulukları ile iletişim halinde olur. Uzman kendi şehrindeki LGBTİ+’lar ve LGBTİ oluşumları ile tanışmak isteyen danışanların o şehirlerdeki aktivistlerle ve LGBTİ toplulukları ile iletişime geçmesine yardımcı olmaktadır. Farklı şehirlerde düzenlenen ve danışanların entegre olabileceği etkinlikleri paylaşmaktadır. Danışanların talepleri doğrultusunda akran danışmanlığı alabilecek kişilere ulaşmalarını sağlamaktadır.
 

Mahpus LGBTİ+’lar ile dayanışma

Mahpusta yaşayan LGBTİ+’ların talep ettikleri giysi, çamaşır gibi ihtiyaçları doğrultusunda kargo hazırlamak ve göndermek sosyal hizmet uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Derneğin Sosyal Hizmet Departmanı Pembe Hayat’a gelen mektuplarla ilgilenmekte, mahpus LGBTİ+’larla mektuplaşmaktadır. Cezaevlerinde LGBTİ mahpuslarla ilgilenmek, bu doğrultuda cezaevleriyle iletişim kurmaktadır.
 
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’ne akademik çalışma yapmak amacıyla gelen danışanlarla bağlantı kurmak, danışmanlık vermek, görüşmeleri gerçekleştirmek ve gerektiğinde yönlendirme yapmak Sosyal Hizmet Uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir. Stajyer sosyal hizmet uzmanlarına süpervizörlük yapmakta, LGBTİ+ alanında çalışan akademisyen ve öğrencilerle birlikte çalışmaktadır. Ayrıca Sosyal Hizmet Departmanının geliştirilmesi için yeni projeler, araştırmalar yürütmektedir.
 
Siz de 0532 462 17 05 ya da 0312 433 85 17 numaralı telefondan ve sosyalhizmet@pembehayat.org’tan derneğin sosyal hizmet uzmanına ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.
 
Kutlu olsun!