mecra’da “Cinsiyetsiz Tuvaletleşme” konuşulacak

Nakka LGBTİ+ detaylarının çok yakında açıklanacağı İstanbul’daki LGBTİ+ mekan ağına dair dışarıdan katılıma açık bir “Cinsiyetsiz Tuvaletleşme” söyleşisi gerçekleştirecek. Pek çok LGBTİ+ etkinliğine ev sahipliği yapan mecra, kadıköy’de gerçekleşecek etkinlikte; mimarlık kuram ve eleştirisi cinsiyeti atanmış mekanları sorunsallaştırırken tuvalet konusunun ne şekilde gündeme geldiği, kamusal alan içinde tuvaletlerin kullanımı ile kişilerin tuvalet içinde gerçekleştirdikleri pratikler hayatı ne ölçüde etkilediğine dair soruların tartışılacağı söyleşide aynı zamanda Emre Özyetiş’in de bir sunumu olacak.
 
Etkinliğin çağrı metni şu şekilde:
 
“Pek yakında detaylarını sizlere aktaracağımız İstanbul bazlı güvenli LGBTİ+ mekan ağı, şugarmekanlarda, mekan işletmecileri ve çalışanlarına yönelik atölyelerin birini dışarıya açık gerçekleştirmeye karar verdik.
 
Mimarlık kuram ve eleştirisi cinsiyeti atanmış mekanları sorunsallaştırırken tuvalet konusu ne şekilde gündeme geliyor? Kamusal alan içinde tuvaletlerin kullanımı ile kişilerin tuvalet içinde gerçekleştirdikleri pratikler hayatlarımızı ne ölçüde etkiliyor? Bu buluşma ile tuvalet olarak öngörülen mekanların cinsiyetlerinin atanmasını Türkiye özelinde araştırıp, katılımcı ve demokratik planlama ve tasarım yöntemlerinin öngördüğü tuvalet tasarımını tartışmaya açmak istiyoruz. Mekanda eşitlik ve özgürleşme mümkünse, bu tuvaletten başlayan bir ihtimal midir?"
Sunum: Emre ÖZYETİŞ
Tarih: 16 Mart Cumartesi, 17:00-18:30
Mekan: mecra, kadıköy”
 
Etkinliğin Facebook sayfasına gitmek için tıklayınız.
 

Hatırlayalım: ODTÜ’de cinsiyetsiz tuvalet mücadelesi

ODTÜ’de 2017 yılında 420 öğrencinin imzasının olduğu cinsiyetsiz tuvalet talebi üniversite yönetimine iletilmişti. Konuyla ilgili dekanlığın iki hafta içerisinde cinsiyetsiz tuvaletin uygulamaya geçirileceği açıklaması, sosyal medyada gerici grupların tepkisinin ardından yine dekanlık tarafından inkar edilmiş ve “uygun görülmedi” açıklaması getirilmişti.
 
ODTÜ’deki cinsiyetsiz tuvalet direnişi, Nisan ayında ikinci yılına girecek.