Kuirfest’in ikinci gününde neler olacak?

8. Pembe Hayat Kuirfest hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken, festival filmleri, etkinlikleri ve program da sosyal medya kanallarından paylaşıldı. Bu yıl İstanbul’da başlayacak ve birçok filme, söyleşiye, panele, performansa ve etkinliğe ev sahipliği yapacak Pembe Hayat Kuirfest 25-26-27 Ocak tarihlerinde Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, Tasarım Atölyesi Kadıköy, Dramaqueer ve Fransız Kültür Merkezi’nde seyirci ve katılımcılarını ağırlayacak.

Gizem Aksu ile Performatif Atölye

26 Ocak saat 13:30’da yapılacak atölye için önceden başvuru yapılması gerekiyor ve 15 kişilik katılımcı kontejanı bulunmakta.
“Sanatçı Gizem Aksu’nun bedenin organ’ik bilgeliğini araştıran ve birçok festivalde gösterilen solo performansı YU’da ve IV. Mardin Bienali için ürettiği bedenin yokluğu üzerine odaklanan Barınak, Barikat, Tabiat enstalasyonunda kullandığı obje; bedenin çokluğu ve bolluğunu kutlamak için ilk kez kuir bir bağlama ve birçok performansçıya açılıyor. Katılımcıların performatif araştırmacı olacağı bu atölyede; bedenin, hareketin ve algının kuir inşasına yönelik performatif önermeler denenecek.


Panel: Nefret.dll bulunamadı!

Kanada, Türkiye ve Yunanistan örnekleriyle, nefret dilinin ve nefret suçlarının bölgesel değil evrensel bir sorun olduğuna dikkat çeken panelde konuşmacılar kendi özel hayatlarındaki ve profesyonel yaşamlarındaki deneyimleri paylaşacaklar. Bu etkinlik aslında dilimizin altında saklı duran kimi sözlerin tebessümle ortaya çıkması halinde dahi nefret söylemine nasıl dönüşebileceğini, bu söylemlerin bir çığ gibi büyüyerek nasıl nefret suçlarını açığa çıkarabileceğini bizzat nefret suçu mağdurlarının ve avukatlarının ağzından dinlemenize fırsat tanıyacaktır. Moderasyonu Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği'nin hukuk danışmanı avukat Emrah Şahin tarafından yapılacak olan panele Kuir Belgeseller’den Sevgiler, Scott filminin baş kahramanı Scott Jones, avukat Eren Keskin, Türkiye’nin bilinen açık kimlikli ilk avukat adayı Efruz Kaya ve 20 yıldır Atina’da kuir ve feminist grupların içinde yer almış aktivist Anna Apostotelli katılıyor.

X: Ulusötesi İntersex Aktivizmi (PANEL)

Dünyadan örnekler ve deneyimler üzerinden interseks aktivizminin masaya yatırılacağı, sınırları aşan dünya interseks buluşmalarının konuşulacağı, farklı yerlerdeki mücadelelerin tartışılacağı panele Almanya’dan Ins A Kromminga, Fransa’dan Vincent Guillot ve Hollanda’dan Vreer Sirenu katılacak; moderasyonu ise interseks aktivist Şerife Yurtseven üstlenecek.
Panel, 26 Ocak saat 17:45’de Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde gerçekleştirilecek.




Söyleşi: Gece, Melek ve Bizim Lubunyalar

Türkiye sinemasında kadın filmlerinin yönetmeni olarak nam salan, incelikle sarsan filmlerin rejisörü Atıf Yılmaz’ın dönemine damgasını vuran Gece, Melek ve Bizim Çocuklar filmi, 25. yılına özel gösterimi ile KuirFest seyircisiyle buluşuyor.
Söyleşi, 26 Ocak saat 19.15’de Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Gece, Melek ve Bizim Çocuklar filminin gösteriminin akabinde, filmin senaristi Yıldırım Türker ve “Melek”i Deniz Türkali’nin katılımıyla, Türkiye sinemasında kadın cinselliğine dair filmi “Çekil(e)meyen Sahneler” ile  Metin Akdemir’in eşlik edeceği panelde, 80'ler ve 90'larda Türkiye sinemasında, lubunyalığın ve cinselliğin ana tema olarak ele alındığı filmler ve dönemin kendisi üzerine bir sohbet gerçekleşecek. Panelin moderasyonunu Esma Akyel üstlenecek.

Forum: Çocuksuzluğa Dair

Kuir Belgeseller seçkisinde yer alan, Lunadigas veya Çocuksuz Kadınlara Dair filminin gösteriminin ardından gerçekleşecek olan bu forumda, filmden yola çıkılarak çocuk sahibi olmayan, olamayan ve olmak istemeyen kadınların deneyimleri paylaşılacak. Forum 19:30’da Feminist Mekan’da başlayacak.

Festival anılarınızı #ÇokGüzelsinYasakMısın ve #URPrettyRUBanned hashtagleriyle paylaşabilirsiniz.
 
Ayrıntılı bilgi ve program için:
 
www.pembehayatkuirfest.org
www.instagram.com/kuirfest
www.facebook.com/PembeHayatKuirFest
https://twitter.com/kuirfest