Pakistan Trans Onur Yürüyüşü

29 Aralık’ta Pakistan’ın Lahor kentinde ülkenin ilk “Trans Onur Yürüyüşü” yapıldı, trans aktivistler devleti yeni reformlar yapmaya çağırdı.
Pakistan’ın yerel haber gazetelerinden biri olan Express Tribune’a göre, aktivistler 2018’de yasa düzenleyiciler tarafından yapılan trans hakları reformlarının uygulanması için devlete baskı yaptı.
Trans Hakları Savunucusu Neeli Rana, şunları söyledi:
"Eylem yapmak ve sokaklara çıkmak bizim hakkımız. Bu yasayı uygulamak artık devletin sorumluluğu, çünkü yasalar düzenlendi ama pratikte uygulanmıyor."
 

Yasa uygulanmıyor

Transların haklarını koruyan yasa, Pakistan Parlamentosu tarafında Mayıs 2018’te onaylandı. Bu yasayla, translar kimliklerindeki cinsiyet kısmını kendi beyanları üzerine değiştirebilir. Aynı zamanda kendini ikili cinsiyet sisteminin dışında tanımlayan kişiler kadın ve erkek dışında kimliklerindeki cinsiyet bölümünü “nötr” olarak belirtebilir.
Yasa aynı zamanda okullar, hastaneler, toplu taşıma araçları dahil olacak şekilde halka açık mekanlarda ayrımcılığı yasaklıyor. Yasa trans vatandaşlara oy verme ve seçimlerde aday olabilme hakkını da veriyor.
Bütün bu yasalara rağmen, trans bireyler hala Pakistan’da toplum tarafından çok fazla ayrımcılığa ve nefrete maruz kalıyor.
 

Pakistan’da hala anti-LGBT yasaları geçerli

Translar için uygulanan gelişmelere rağmen, ülke de lezbiyen, gey ya da biseksüel olmak İngiliz sömürü döneminden kalan bir yasaya göre hala suç sayılıyor ve hapis cezası ile cezalandırılıyor.