ABD’de bir trans aktivist öldürüldü

PinkNews’in haberine göre, Detroit’in doğusunda yaşayan, insan hakları savunucusu trans kadın Mattel, 7 Aralık günü silahlı saldırıya uğradı. Uğradığı silahlı saldırı sonucu Mattel, hayatını kaybetti. Cinayet ile ilişkisi olduğu tespit edilen bir erkek, polisler tarafından yakalanarak tutuklandı. Katil zanlısı, cinayet işlemek ve silah kullanmaktan yargılanacak. Detroit yereli haber portalı olan WXYZ’nin yayımladığı rapora göre, katil zanlısından aynı zamanda 1 milyon dolar tazminat talep edilmekte.
 
Mattel cinayeti, Amerika Birleşik Devletleri’nde 2018 yılında kayıt altına alınan işlenmiş 25. trans cinayeti ve aynı zamanda öldürülen 18. siyahi trans. Ancak trans cinayetleriyle ilgili resmi bir veri toplanmadığı ve sadece görünür olan cinayetlerin bu sayıyı oluşturması nedeniyle, rakamların daha fazla olabileceği belirtiliyor.
 

“Polisler bizim verdiğimiz mücadelenin farkında değiller”

Öldürülen trans aktivist Keanne Mattel, Detroit’te işlenen bir önceki trans cinayeti hakkında The Guardian’a yaptığı açıklamada, ‘’Polisler bizim verdiğimiz mücadelenin farkında olmadıkları için bize karşı hiç sempatileri yok. Hiç kimse hiçbir zaman bu insanın başına neden bunların geldiğini sorgulamayacak’’ ifadelerini kullanmıştı.
 

“Translar yaşam hakkından mahrum bırakılıyor”

Konuyla ilgili 10 Aralık’ta bir açıklama yapan İnsan Hakları Kampanyası, ‘’Onun dediklerini dinlemeliyiz. Trans bireylere, özellikle siyahi translara karşı salgın gibi yayılan şiddetin ve nefretin arkasındaki diğer faktörleri anlamamız gerekiyor. Bu ölümcül şiddetin ve nefretin siyahi trans kadınları oransız bir şekilde etkilediği çok bariz. Irkçılığın, cinsiyetçiliğin, homofobi ve transfobinin üst üste geldiği durumlarda bu bireylerin yaşam haklarından mahrum bırakıldığını görüyoruz’’ diye ekledi.