TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda mahpus LGBTİ’ler brifingi

Sözcü Gazetesi’nden Deniz Ayhan’ın  haberine göre, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, 14 Kasım’da TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun “Cezaevlerinin durumu” gündemli toplantısında verdiği brifing de, “ceza evlerinde 200 civarında LGBTİ olduğunu ve bir transın cinsiyet geçiş ameliyatının yapıldığını” açıkladı.
 

“Bir ameliyat bile yaptırdık”

Yılmaz, “LGBTİ’lerin farklı tercihleri var, farklı talepleri de oluyor. Biz bir ameliyat bile yaptırdık. cinsiyet değişikliği ameliyatı yaptırdık. İstanbul Marmara Üniversitesi’nde ameliyat edildi.” dedi.
 
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden (CİSST) Hilal Başak Demirbaş’ın Pembe Hayat’a aktardığı bilgilere göre “Türkiye’de bilinen ilk cinsiyet uyum operasyonu 2014 yılında Kaos GL ve CİSST derneklerinin ve avukatların destekleriyle gerçekleşmişti. Başvurular neticesinde Bülent Ecevit Üniversitesi ve Marmara Üniversitesinde mahkum koğuşu açılmıştı. “

 
“Süreç hızlı değil!”

“2014 yılından günümüze uyum sürecinde olan ve uyumlama ameliyatını gerçekleştirmek isteyen birçok trans kadın ve erkekten başvuru aldık. 2014 yılındaki ameliyat emsal gösterilerek birçok başvuru yapılsa da bu süre içerisinde ameliyatların ve sürecin pek de hızlı işlemediğini görüyoruz. Gelen başvurular çerçevesinde cinsiyet uyum operasyonlarının gerçekleştirilebileceği hastanelere mahkum koğuşu açılması için başvurular yapıyoruz. Son dönemde siyasi bir trans mahpusun cinsiyet uyum operasyonu için başvuru yaptığını, başvurusunun “hayati öneme haiz değil” denilerek bekletildiğini bu nedenle ölüm orucuna girdiğini biliyoruz.”
 

“Derneklerin ve aktivistlerin kazanımı”

“ Meme operasyonunun hapishanede devlet desteği ile gerçekleşmesi ve bu sağlık ihtiyaçlarının “estetik” olarak görülmemesi bu alanda çalışan derneklerin ve aktivistlerin bir kazanımı. Bu gelişmelerden tüm trans mahpusların yararlanması, sürecin Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile LGBTİ ve insan hakları alanında çalışan STÖ’lerin müdahilliği ile yürütülmesi gerekiyor.”
 

“Ruh ve beden sağlığı açısından gerekli”

Geçtiğimiz aylarda Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından hazırlanan raporla bir trans mahpus meme operasyonu “kişinin ruh ve beden sağlığı açısından gerekli” görülmüş ve masrafları sağlık bakanlığı tarafından karşılanarak meme ameliyatı yapılması kararı verilmişti.
 

Açlık grevi kazanımla sonuçlandı!

Ayrıca KaosGL.org’dan Yıldız Tar’ın haberine göre, 14 yıldır tutuklu bulunan ve hapis yattığı süre boyunca birçok cezaevinde işkenceye ve kötü muameleye maruz kalan Esra Arıkan, dilekçeleri işleme konulmadığı ve meme büyütme ameliyatı engellendiği için 17 Ekim’de başlattığı açlık grevini savcı ile görüşmesinin ardından sonlandırmıştı. Arıkan, ameliyatın devlet tarafından karşılanacağının kendisine söylendiğini ve bununla ilgili yazılı evrak gösterildiğini belirtti.
Bağcılar Devlet Hastanesi’ne sevk yazısı yazılan Arıkan’a ayrıca el işini serbest bırakılacağı ve istediği malzemeyi alabileceği belirtildi.
Arıkan’ın sürecini takip eden Anarşist Kadınlar oluşumu açlık grevini bitirdiğini duyurdu. Oluşumun yayınladığı bilgilere göre mektup alıp verme sürecindeki sıkıntıların da azaldığını belirten Arıkan, böylece açlık eylemini kazanımla sonuçlandırdı.
Nüfusta kayıtlı cinsiyetinin ve isminin değişmesi için açtığı dava da sona ererek talepler kabul edildi. Kararın kesinleşmesinin ardından gerekli işlemler yapılacak. 
(Fotoğraf: Esra Arıkan vasisi Merve Arkun ile birlikte, Yıldız Tar/Kaos GL)