Hollanda’da ilk kez ikili cinsiyet ibaresi bulunmayan pasaport verildi.

Leonne Zeegers kimliğindeki cinsiyet ibaresinin kaldırılması için 2 yıl önce mahkemeye başvurmuş ve mayıs ayında davayı kazanmıştı. Geçtiğimiz günlerde Hollanda’nın, ikili cinsiyet yerine “cinsiyet X” ibaresi bulunan ilk pasaportunu aldı.

Avustralya, Danimarka, Almanya, Yeni Zelanda, Pakistan, Hindistan, İrlanda ve Nepal gibi ülkeler ve bazı ABD eyaletleri pasaportlarına ikili cinsiyetin dışında tanımlamalar getirdi. Ancak Zeegers’ın bu başarılı zaferi BBC News’e göre hollanda’da bir defaya mahsus bir değişiklik.

Ülkedeki aktivistler bu durumu bir kazanım olarak görseler de ülke beyana dayalı olarak bu pasaportları henüz vermiyor. İkili cinsiyet tanımlarından birisi içerisi olmayan vatandaşların, kimliklerini değiştirmek için dava açması gerekiyor.
 


Neden olmasın?

57 yaşındaki eski hemşire ve sex işçisi Leonne Zeegers, haziran ayında The Guardian’a verdiği röportajda bir intersex olarak doğduğunu ve ailesinin ona erkek cinsiyeti atadığını ve bir erkek çocuğu olarak büyütüldüğünü söyleyen Zeegers şunları eklemişti:

“Her iki tarafı da seviyorum, bazen bir kadın gibi hissediyorum, bazen bir erkek, bazense hiç bir şey hissetmiyorum. Cinsiyet erkeklik ve kadınlık spektrumu arasındaki her şeydir. Maskülen bir kadın olmak isteyebilirsin ya da etek giyip makyaj yapan bir erkek, neden olmasın?”