SPOD ve Pink Armenia: Aynı Onuru Paylaşıyoruz

SPOD LGBTİ Derneği ve Pink Armenia işbirliği ile düzenlenecek etkinlikte, Altın Kayısı Ödülleri’nde yasaklanan iki filmden biri olan, ve 7. Pembe Hayat KuirFest kapsamında Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinde izleyicisiyle buluşan “Beni Dinle” filminin gösterimi gerçekleştirilecek. Gösterimin ardından Türkiye’den ve Ermenistan’dan aktivistler, kendi coğrafyalarındaki LGBTİ+ hareketini konuşacaklar.
 

“Neler yapabiliriz üzerine konuşmayı önemsiyoruz.”

Ermenistan ve Türkiye’de yaşanan nefret saldırıları nedeniyle iki ülkenin aktivistlerinin bir araya gelmesi ve neler yapabiliriz üzerine konuşulmasını önemsediklerini belirten SPOD LGBTİ ve Pink Armenia, şu çağrı metni ile etkinliklerini duyuruyor:
 
“LGBTİ+’lar hala dünyanın pek çok yerinde nefret, ayrımcılık ve damgalamaya maruz kalırken çoğu zaman da sosyal, kültürel ve ekonomik haklarına ek olarak temel insan haklarına erişim noktasında büyük sıkıntı yaşıyorlar. ILGA-Europe’un hazırlamış olduğu ve LGBTİ+’ların hak temelli durumlarını gösteren Gökkuşağı Endeksi’nde Türkiye ve Ermenistan sondan üç ülke arasında yer alıyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de yaşanan trans cinayetleri ve Ermenistan’da 9 Pink Armenia aktivistine yönelik gerçekleşen nefret saldırısı bu durumu açıkça ortaya koymaktadır. Bu sebeple her iki ülke aktivistleri olarak bir araya gelmeyi ve neler yapabiliriz üzerine konuşmayı önemsiyoruz.
 
Bu etkinlikte Türkiye ve Ermenistan’dan LGBTİ+ aktivistleri olarak bir araya gelerek iki ülkedeki LGBTİ+’ların genel durumunu, LGBTİ+ hareketini ve gelecekte nasıl işbirlikleri kurulabileceği üzerine konuşma gerçekleştirmeyi umuyoruz. Uzun vadede Türkiye ve Ermenistan’daki LGBTİ+ gençlerin güçlenmesi ve Türkiye ve Ermenistan arasında hak temelli bir diyalog kurulması adına bir kapı aralamayı hedeflemekteyiz.”
 

Ne olmuştu?

2018’in Ocak ayında gerçekleştirilen 7. Pembe Hayat KuirFest kapsamında, Altın Kayısı Ödülleri’nde yasaklanan “Kayısı Bahçeleri” ve “Beni Dinle” filmlerinin gösteriminin ardından “Sansürün ve Sınırın Ötesinde: Türkiye ve Ermenistan’da LGBTİ+ Hareketi” başlıklı panel düzenlenmişti. Filmlerin yasaklanma sürecinden, Ankara’daki LGBTİ+ etkinliklerinin süresiz olarak yasaklanmasına kadar pek çok temel başlıklar üzerinden yürütülen tartışmalarda, Türkiye’den Baran Ergenç, Esra Özban ve Ermenistan’dan Nvard Margaryan ve Kyle Khandikian katılmıştı. Panelin moderasyonunu ise Karin Karakaşlı üstlenmişti.