KABAHATLER KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

HDP Eş Başkanı ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Kabahatler Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Tuncel, kanun teklifinin gerekçesinde, kabahat oluşturan bazı fiillerin tanım ve kapsamının uygulayıcı iradesine bırakıldığını belirterek, "Mevcut kanun her ne kadar kabahatlerin sonuçlarını idari para cezasına bağlasa da konunun ceza hukuku temel ilkeleri bağlamında ele alınması bilimsel olarak doğru olandır" dedi.

İçişleri Bakanlığı örgütlenmesinde adli ve idari kolluk ayrımının olmaması nedeniyle her iki görevi de Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı birimlerin yürüttüğünü hatırlatan Tuncel, Kabahatler Kanunu'nda bazı cezaları belirleme yetkisinin polise verilmesinin 'idari müeyyide' kavramı açısından sıkıntı yarattığına dikkat çekti.

Tuncel, "önleme" amacıyla öngörülen idari para cezalarının, cezalandırma, öç-intikam alma ve nefret müessesesine dönüştüğünü ifade etti. Tuncel, ekledi: "Özellikle hâkim olan polis alt kültürü dikkate alındığında kanun mahalle baskısını neredeyse kurumsallaştırmıştır."

Kanunun bu haliyle belirli kesimlere yönelik toplumsal şiddetin artmasında etkin rol oynadığını belirten Tuncel, "Kanun idarenin suç işlemesini meşrulaştıramaz. Kanun toplumun ihtiyaçlarını sağlamak, hak ve özgürlüklerini korumak için var olan bir hukuk devleti müessesesidir. Toplumun belirli kesimlerine yönelik ayrımcılığı meşrulaştıran, yaşam tarzına müdahaleyi açık hale getiren mevcut kanunun düzenlenmesi elzemdir. Uygulayıcının 'ahlaki değer yargılarıyla' işlem yapılmasının önüne geçilmeli ve toplumsal hayata müdahale asgariye indirilmelidir" dedi.

HDP Milletvekili Tuncel'in sunduğu teklife göre, yasa metninden "genel ahlak" ibaresi çıkarılıyor. Tuncel, "toplum düzeni" ve "huzur ve sükûnu bozma" kavramlarının yaşam tarzına müdahaleyi açık hale getirdiği için kapsamının tanımlanması, uygulayıcının takdir yetkisinin sınırlandırılması gerektiğini kaydetti.

Tuncel, ayrıca "'Rahatsız etme' kavramı muğlak ve uygulayıcının fiilin kabahat arz edip etmediğine dair yetkisini geniş tuttuğundan dolayı değiştirilmeli, bilimsel kavramlarla ifade edilmelidir. Bununla beraber yine fiilin kabahat arz edip etmediğinde takdir yetkisini kısıtlamak amacıyla mal veya hizmeti satın alan kişinin beyanı işlemden önce alınmalıdır" dedi.

Haber: etha