Birleşmiş Milletler’den İnterseks Bireylerin Hakları için Tarihi Karar

İlga.org’un sitesinde yer alan habere göre, dün (4 Nisan) 35 farklı sivil toplum örgütünün yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler'in interseks bireylerin insan haklarını korumak için tarihi bir hamle yaptığı yer aldı. İnsan Hakları Konseyi’nin bu konuyla ilgili aldığı ilk karar olduğu vurgulandı. 

Habere göre İnsan Hakları Konseyi, özellikle intersekslere yönelik ayrımcılık, şiddet ve zararlı uygulamalara değinen ilk kararını kabul etti. Finlandiya, Güney Afrika, Şili ve Avustralya’nın öncülük ettiği kararda, interseks kişilerin haklarının korunması için uluslararası bir çaba başlatılacak. 

Kararda interseks bireylerin tıbbi açıdan gereksiz müdahalelerle karşılaşması, maruz kaldıkları şiddet ve ayrımcılık ele alınırken, dünya genelinde interseks kişilerin haklarına dikkat çekiliyor. Ayrımcı yasaların, şiddet eylemlerinin ve zararlı uygulamaların incelemesi için bir rapor hazırlama konusu ele alınırken, panel tartışması düzenlemesi gibi öneriler de yer alıyor. 

Birleşmiş Milletler  İnsan Hakları Konseyi’nin bu alanda bilinçlenmeyi hedefleyen kararıyla birlikte, uluslararası anlamda interseks bireylerin yaşadıkları hak ihlallerine son verilmesi gerektiği çağrısında bulunuldu. Konunun takibi ve gelişmelerin izlenmesi için İnsan Hakları Konseyi’nin, interseks bireylere yönelik olan insan hakları ihlallerinin ve bu kararla birlikte gelişmelerin izlenmesi için sürdürülen faaliyetlerde kararlı olduğu ifade ediliyor. 

35 sivil toplumunun yaptığı ortak açıklamada ise, “Bu karar, uluslararası kuruluşların interseks kişilerin haklarına bakışında başka bir dönüm noktasıdır” ifadelerine yer verildi. “Yıllar boyunca hem sivil toplumun hem de devletlerin çalışmaları muazzam bir ivme kazandı, ancak bu kez işler daha da belirleyici bir hal alabilir. Bu oylama sayesinde, cinsiyet özellikleri doğuştan farklı olan kişilerin insan hakları durumunu ele alan ilk resmi Birleşmiş Milletler Raporu, devletlerin artık görmezden gelemeyeceği ve harekete geçmek zorunda kalacağı bir şekilde konuya ilişkin farkındalığı arttıracaktır” açıklaması yapıldı.