Ankara’da “İşçiyim, İbneyim, Patrona Öfkeliyim” diyen LGBTİ+’lar Alandaydı

Dün, yoğun yağışa rağmen 1 Mayıs bileşenleri Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda bir araya geldi. 2023 yılında alana alınmayan ve bu yıl Ankara Onur Haftası Komitesi’nin çağrısıyla bir araya LGBTİ+’lar ise “İşçiyim, İbneyim, Patrona öfkeliyim” pankartı, LGBTİ+ ve trans bayrakları ile alana giriş yaptı. 

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanan LGBTİ+’lar ve bağımsız feministler, girişlerdeki aramalarda  ikili cinsiyet sistemi dayatmasıyla karşı karşıya kaldı. Arama noktalarında bayrak ve pankart üzerine çıkan problemler üzerine, avukatlar müdahalede bulundu ve alana giriş sağlandı. 

Kortejde bir araya gelerek Tandoğan’a doğru yürüyüşe başlayan LGBTİ+’lar, “Nerdesin aşkım? Buradayım aşkım!”, “Trans Cinayetleri Politiktir”, “Kadın Cinayetleri Politiktir”, “Dünya Yerinden Oynar, İbneler Özgür Olsa”, “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan”, “Filistin’de Düşene Döğüşene Bin Selam” gibi sloganlar attı, şarkılar söyledi. Trans cinayetlerine, erkek ve devlet şiddetine homofobiye, transfobiye ve lubunyafobiye isyan diyerek miting alanına isyan koşusuyla giren LGBTİ+’lar, Tandoğan Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.

DİSK, KESK, TTB, TMMOB tarafından hazırlanan ortak 1 Mayıs açıklaması ise DİSK İç Anadolu Temsilcisi Birgül Kaya tarafından okundu. 10 talebin sıralandığı maddeler arasında LGBTİ+ haklarına ilişkin talepler yer almadı.