Trans sporcular Olimpiyatlara katılabilir mi?

Trans sporcular Olimpiyatlara katılabilir mi?

Paris 2024 yaklaşırken, birçok insan bu soruyu soruyor.

Ne yazık ki, son yıllarda spor etkinliklerinde yarışan trans sporcular giderek daha fazla kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor.

Trans sporcuların Olimpiyatlara katılmasına teknik olarak izin verilse de, zorlaşan şartlar nedeniyle sporculara pek sıcak bakılmıyor.

Önümüzdeki Olimpiyat oyunları, önceki oyunlara göre daha fazla kısıtlama getirmeye hazırlanıyor.

Paris 2024 Olimpiyat oyunları öncesinde, trans sporcuların katılımı konusu bir kez daha gündeme geldi. Önümüzdeki Olimpiyat oyunları, önceki oyunlara göre daha fazla kısıtlama getirmeye hazırlanıyor.

Bu Temmuz ve Ağustos aylarında Paris'te düzenlenecek olan 2024 Olimpiyatları, sporcuların yarışabilmek için 12 yaşından önce geçiş süreçlerini tamamlamış olmaları şartını getiriyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 12 yaşından sonra geçiş yapmanın sporculara cisgender rakiplerine göre avantaj sağlayabileceğini öne sürdü.

Olimpiyatlarda trans sporcuların yer aldığı örnekler de var. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda Yeni Zelandalı halterci Laurel Hubbard, Olimpiyat Oyunları'nda yarışan ilk açık trans sporcu olarak tarihe geçti.

Artık Hubbard gibi daha önce ülkelerini Olimpiyatlarda temsil etmiş sporcular Paris 2024 Oyunlarına katılamayacak.

Daha önce IOC, trans kadın sporcuların yarışmadan bir yıl önce testosteron seviyelerinin litre başına 10 nanomolün altında olması halinde yarışmalarına izin veren kurallar uyguluyordu. 

Ancak bu kural, doğal olarak yüksek testosteron seviyeleri nedeniyle cisgender kadınların bile kadın spor etkinliklerinden men edilmesine yol açtı.