Saki’den Hanifi Zengin hakkında soru önergesi: “Tacizi ve şiddeti ifşa edenler değil, icra edenler yargılanmalıdır”

DEM Parti Milletvekili Özgül Saki, şiddet ve taciz iddialarıyla gündemde olan Emniyet Müdürü Hanifi Zengin'e karşı İçişleri Bakanı’na soru önergesi verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Özgül Saki; gazetecilere ve eylemcilere uyguladığı şiddet ve tacizlerle gündeme gelen Muhammet Hanifi Zengin’nin Başakşehir İlçe Emniyet Müdürü olarak hala  görevini sürdürmesi hakkında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi verdi.

Özgül Saki, Yerlikaya’ya verdiği soru önergesinde, “Taciz, tehdit, darp, görevi kötüye kullanma gibi delilleri somut suçlar işleyen M. Hanifi Zengin’e dair sayısız şikayet görmezden gelinerek bir yargı mekanizması işletilmezken, tacizciye tacizci diyen kadınlar hakkında dava açılması erkek yargı pratiğinin en somut örneğidir.  Tacizi ve şiddeti ifşa edenler değil, icra edenler yargılanmalıdır” diyerek Hanifi Zengin’in görevden alınmamasının gerekçesini sordu.

Hanifi Zengin’in yargısal koruma altına alınarak hakkında hiçbir işlem yapılmasa da kadınların, gazetecilerin, LGBTİ’+ların, hak savunucularının nezdinde gerçek bir fail olduğunu belirten Saki önergede; Zengin ve işkence failleri polisler hakkında yapılan şikayetler ve delillerle ilgili idari soruşturmaların olup olmadığını da sordu. 

Hanifi Zengin'e yönelik bir dizi şikayetin görmezden gelindiği iddiasının yanı sıra, Zengin'in de bir grup kadın tarafından kendisine yöneltilen hakaretler sebebiyle şikayetçi olduğu ve kadınlar hakkında hakaret davası açıldığı da yer alan önergede; Anayasa'nın 98. Maddesi ile TBMM İçtüzüğü'nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılması talep edilen sorular şöyle:
 

  1. Başakşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Hanifi Zengin’in faili olduğu suçlar ortadayken görevden alınmamasının gerekçesi nedir? 
  2. Taciz videoları ve gazetecilere yönelik tehdit videolarıyla tanınan Hanifi Zengin hakkında yürütülen idari bir soruşturma mevcut mudur? Mevcut değilse gerekçesi nedir?
  3. Bakanlığınız tarafından, hak örgütleri tarafından işkence failleri polisler hakkında yapılan şikayetler ve delilleri dikkate alınarak açılmış idari soruşturmalar mevcut mudur? 
  4. Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde süreklileşen ve Bakanlığınızın yetkisiyle gerçekleşen polis şiddetini sürdürecek misiniz?