HEVİ LGBTİ+’dan, Ahmet Yıldız Davası’na çağrı: #AhmetYıldızaAdalet

HEVİ LGBTİ+ Derneği, 2008’de eşcinsel olduğu için katledilen Ahmet Yıldız'ın davasının 11 Ocak'taki duruşmasını hatırlatarak  davaya katılım çağrısı yaptı.

Eşcinsel olduğu için 15 Temmuz 2008'de babası tarafından katledilen Ahmet Yıldız’ın davası 11 Ocak saat 14:05’te Kartal Anadolu Adliyesi, 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

15 yıldır devam eden davanın zaman aşımına uğramaması ve faillerin gerekli cezayı alması için destek çağrısında bulunan Hevi LGBTİ+, “Ahmet Yıldız davasının zaman aşımına uğrama ihtimali bizleri endişelendirmektedir. Nefret cinayetlerinin önlenmesi, gerekli mekanizmaların oluşturulması ve işlenen nefret suçlarının en ağır derecede cezalandırılmasını talep ediyoruz. Bu sebeple Ahmet Yıldız’ın katillerinin bir an önce bulunmasını ve yargılanmasını istiyoruz” dedi. 

Ahmet Yıldız’ın katillerinin bulunması ve yargılanması için herkesi davayı takip etmeye ve Ahmet’in sesi olmaya çağıran HEVİ LGBTİ+, #AhmetYıldızaAdalet hastagi ile Twitter ve Instagram'dan dava gününe kadar (11 Ocak 2024) herkesi düzenli olarak paylaşım yapmaya davet etti.

Ne olmuştu?

LGBTİ+ hakları ve adalet sisteminin zorlukları açısından sembolik bir öneme sahip olan Ahmet Yıldız davası, Ahmet'in LGBTİ+ kimliğini kabul etmeyen babası tarafından bir aile meclisi kararıyla gerçekleşti. Ahmet Yıldız daha evvel savcılığa suç duyurusunda bulunarak ailesi tarafından ölümle tehdit edildiğini belirtse de bu şikayet ciddiye alınmadı. 15 Temmuz 2008 yılında gerçekleşen cinayetin faili hakkında, etkin bir soruşturma süreci yürütülmediğinden yakalama kararı ancak cinayetten üç buçuk ay sonra 30 Ekim 2008'de çıkarıldı. Bu süreç zarfında fail baba yurtdışına kaçtı. Soruşturma sürecinde olduğu gibi yargılama sürecinde de, cinayetin bir aile üyesi tarafından işlenmesi gözetilerek failin yakalanması için gerekli bilgilerin elde edilebileceği diğer aile üyelerinin ifadesi alınmadı. Ahmet Yıldız'ın kız kardeşleri ve annesi duruşmalara katılmadı. Sanık hakkında kırmızı bülten  ancak 2011 yılında çıkartıldı. Fail babanın son telefon görüşmelerini yapmış olduğu tanıkların ifadeleri ise  ancak 2022 yılında alındı. Tanıklardan biri tanıklıktan çekilme hakkını kullanırken, bir diğeri olay hakkında hiçbir bilgisi olmadığını söyledi. Ahmet Yıldız’ın aile üyelerinin ifadesinin alınması gibi sanığın yakalanması için yararlı olabilecek talepler reddedildi. Yargılama esnasında HEVİ LGBTİ+ Derneği, KAOS GL, SPOD, Uluslararası Af Örgürü, Lambdaİstanbul, Ankara ve Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Merkezi, TİP LGBTİ+ Komisyonu, EHP müdahillik başvurusunda bulundu. Hiçbirinin başvurusu kabul edilmedi.