Eskişehir Onur Yürüyüşü Davası: Hakim, Pride için “P-e-r-i-d-e neymiş” dedi

Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanların yargılandığı dava bugün (8 Haziran) Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava, 15 Haziran’a ertelendi.

3 Temmuz 2022’de yapılan ve polisin saldırdığı Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 8 kişinin yargılandığı dava bugün yeniden görüldü. İlk duruşması 16 Şubat 2023’de görülen davada gözaltına alınan sekiz kişi, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten yargılanıyor.

Eskişehir Onur Yürüyüşü davasının bugün görülen duruşmasında savcı, sanıkların beraati yönünde mütalaa verdi.

“Yaşam, barınma, eğitim ve istihdam haklarımızdan vazgeçmiyoruz”

Bugün görülen duruşmada, sanık kimliklerinin tespitinin ardından başvurulan ifadelerde sanıklar, “Yaşam, barınma, eğitim ve istihdam haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Anayasal herhangi bir suç işlemediğimizi bu sebeple beraatimizi talep ediyoruz” dedi.

Savcılık iddianamesinde, gökkuşağı bayrakları “LGBT renklerini andıran bez parçaları” olarak yer alıyor. Hakkında dava açılan bir kişinin fotoğraf makinesiyle eylemi görüntülemesi “suç delili” olarak iddianameye girdi. İddianamede yer alan diğer “deliller” ise “slogan atmak” ve “LGBTİ flamaları taşımak”

“Bu yargı tacizine son verilmesi gerekiyor”

Sanık avukatlarından Hasan Çayır, “Bu yürüyüş dünyanın her yerinde yapılıyor. İlk onur yürüyüşü 26 Haziran 1969 da New York’ta bir barda, LGBTİ+ topluluğunun polis şiddetine karşı nefrete ve ayrımcılığa yönelik yapılan başkaldırıdır. Her yıl sistematik biçimde hayatını kaybeden, nefret suçuna maruz kalan LGBTİ+’ların anıldığı yürüyüştür. Anayasamızca güvence altındadır. Ulusal ve uluslararası sözleşmeler gereğince beraat kararı oluşmuştur. Bu yargı tacizine son verilmesi gerekiyor” dedi.

Duruşma sonrası Ankara Barosu LGBTİQ+ Merkezi gözlemci avukatı Çiğdem Kolot, duruşmada hakimin pride için, “peride neymiş” dediğini ifade etti. Av. Kolot aynı zamanda, duruşmada sanıklardan birine “oğlum” diye hitap eden hakimin, sanığın trans beyanı vererek “bana oğlum demeyin, ismimle hitap edin” demesi üzerine hitabını düzelttiğini de belirtti. 

Duruşmada, Yeniden Refah Partisinin valilik yasağına rağmen basın açıklaması yaptığını ve polis tarafından engellenmediğini söyleyen Av. Heval Yıldız Karasu, “Aynı polisler müvekkillerimiz yürümeye başlamadan gözaltına aldı. Tarihi olan bir yürüyüştür Türkiye’de de 15 yıldır gerçekleşiyor. Devlet LGBTİ+ olanları cezalandırmaktadır. Olayda gözaltına alınan başka bir arkadaşımız LGBTİ+ olmadığı bahsiyle kovuşturmaya yer yoktur kararı verildi. Bahsettiğimiz iki yüzlülük budur.

Dava, 15 Haziran Perşembe saat 14:00’a ertelendi.