Gökkuşağı Hepimiz İçin

Proje çerçevesinde, Nisan 2006-Mayıs 2007 tarihleri arasında eşcinsel erkeklere ulaşarak güvenli sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını hedefliyoruz.

Proje Ankara ve İstanbul'da uygulanacak. Proje faaliyetleri; proje biriminin oluşturulması, saha çalışmaları, cinsel sağlık alanında çalışan sivil toplum örgütlerine yönelik eğitim, web danışmanlığı, yayın-broşür, gey partiler ve proje sonunda elde edilen bilgilerden cinsel sağlık alanı özelinde 'sıkça sorulan sorular'kitabının hazırlanması olarak belirlendi.
Eşcinsel erkeklerin cinsel sağlık alanında yaşadıkları sorunlar tespit edilecek ve eşcinsel erkekler ve topluluklar arasında cinsel sağlık bilincinin yerleşmesi sağlanacak. Proje sonunda Ankara ve İstanbul'da eşcinsel topluluklar içerisinde cinsel sağlık alanında çalışan ekiplerin oluşması sağlanacak. Proje sonunda web sitesi, akran eğitimi, saha çalışması ve gey partilerle, eşcinsel mekan sahipleriyle kurulacak kurumsal ilişkilerle İstanbul ve Ankara öncelikli olmak üzere 2000 eşcinsel erkeğe ulaşmak ve onların cinsel sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını sağlamayı hedefliyoruz…
Bu proje ile, sık gittikleri mekanlarda eşcinsellere ulaşarak HIV/AIDS ve güvenli cinsellik konusunda bilgilendireceğiz.
Projeyle ilgili ayrıntılı bilgiye www.gokkusagiproje.org adresinden ulaşabilirsiniz…
Cinsel Sağlık Alanında Eşcinsellerin Sorunları
Türkiye`de eşcinseller cinsel yönelimlerini ifade edememektedirler. Cinsel yönelimlerini ifade etmeleri durumunda hayatın her alanında sorun yaşamakla beraber cinsel sağlık alanında benzer sorunlar yaşamaktadırlar.
Sağlık kurumlarının ve personelinin eşcinsellere karşı önyargılı davranışları da eşcinsellerin cinsel sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını engellemektedir. Cinsel sağlık alanında çalışan sivil toplum örgütleri de genellikle heteroseksüel bireylere yönelik hizmetler sunmaktadır. Bunun yanında eşcinsellik konusunda bilgi sahibi olunmamasının da etkisiyle homofobik tutumlar sergileyebilmektedirler.
Eşcinsel erkeklerin cinsel sağlık alanında yaşadıkları sorunlar hakkında kişisel deneyim aktarımları ve Kaos GL Derneği'ne yapılan başvurular dışında elimizde eşcinsel bireylerin cinsel sağlık alanında yaşadıkları sorunlara ilişkin net bir bilgi yoktur. Cinsel sağlık alanında çalışan sivil toplum örgütleri ve sağlık kurumları eşcinsel bireylere ulaşmakta güçlük çekmektedir. Eşcinsel bireyler de bu hizmetlerden nasıl faydalanabilecekleri konusunda benzer bir güçlüğü yaşamaktadırlar. Eşcinsel bireylerin cinsel sağlık alanında yaşadıkları sorunları ifade edebilecekleri ve cinsel sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekleri mekanizmaları yaratmak ve hayata geçirmek gerekmektedir.
Eşcinsel erkeklerin bu hizmetlerden haberdar olmaları için eşcinsellerin yoğun olarak gittikleri mekânların sahipleriyle iletişime geçmek ve bu mekanlarda etkinlikler organize etmek gerekmektedir. Bu mekanlarda cinsel sağlık broşürlerinin dağıtımına, eşcinsel organizasyonlara ve cinsel sağlık kurumlarına yönlendirici materyallere ihtiyaç vardır.
Eşcinsellerin görünür olmaması durumunu göz önüne alarak eşcinsel bireylere yönelik web danışmanlığına ihtiyaç vardır. Eşcinseller İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük şehirlerde daha rahat yaşamaktadırlar ve bu şehirlerde eşcinsel bireylere ulaşmak daha kolaydır.
Projenin Hedefleri
· Eşcinsel erkeklerin cinsel sağlık hizmetlerinden faydalanma oranlarını yüzde 50`ye çıkarmak;
· Eşcinsel erkekleri güvenli cinsel sağlık davranışı ve sağlık hizmetleri konusunda bilgilendirmek, 16 ay içinde saha çalışmaları, gey partilerle, akran eğitimi yöntemiyle 2000 eşcinsel erkeğe ulaşmak;
· Eşcinsel erkeklerle sağlık kurumları arasında koordinasyonu sağlamak;
· Saha çalışmalarıyla eşcinsel erkeklere ulaşarak bilgilendirici materyallerle eşcinsel erkeklerin güvenli cinsel sağlık davranışları geliştirmelerine katkıda bulunmak;
· Eşcinsel örgütlerinin cinsel sağlık alanında çalışmalarını teşvik etmek ve eşcinsel bireyleri cinsel sağlık alanında çalışmaları için cesaretlendirmek;
· Cinsel sağlık alanında eşcinsel erkeklerin yaşadıkları sorunları tespit etmek ve çözmek için gerekli mekanizmaları harekete geçirmek;
· Cinsel sağlık alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin homofobiden arınmış hizmet ve politika geliştirmelerine katkıda bulunmak;
· Sağlık politikalarında eşcinsel vatandaşlara yönelik politika ve hizmet gelişimini sağlamak;
· Erkeklerle seks yapan erkekler ve biseksüel erkeklerin cinsel sağlık konusuda yaşadıkları sorunları tespit etmek ve sorunları çözme noktasında destek olmak.