AP`den Dünya Sağlık Örgütüne Çağrı

28 Eylül'de kabul edilen bir kararla Avrupa Parlamentosu, Dünya Sağlık Örgütü'ne trans bireylerin durumunu 'ruhsal bozukluk'olarak değerlendirmeye son vermesi yönünde çağrıda bulundu. Cinsiyet hoşnutsuzluğu DSÖ'nün Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması'nda 'zihinsel ve davranışsal bozukluk' olarak sınıflandırılmaktadır.
Kabul edilen metin ile 'Komisyon'a ve Dünya Sağlık Örgütü'ne 'cinsel kimlik bozuklukları'nı zihinsel ve davranışsal bozukluklar listesinden çıkarılması ve Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması'nın 11. Versiyonu için yapılan müzakerelerde patolojik olmayan bir sınıflandırma yapılması' yönünde çağrıda bulunuldu.
Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması (HUS), fiziksel ve zihinsel sorunlarla ilgili küresel bir referans olarak hizmet vermektedir. 1990'a kadar, HUS eşcinselliği de akıl hastalığı olarak sınıflandırmaktaydı. Liste, hali hazırda gözden geçirilmektedir ve yeni hali uzun müzakerelerden sonra 2015'te hazır olmalıdır.
AP üyesi, Avrupa Parlamentosu Intergroups LGBT üyesi ve yasa değişikliğinin yazarı Emine Bozkurt, 'Trans kimlikler Dünya Sağlık Örgütü tarafından hâlâ akli dengesizlik olarak kabul edilmektedir. Bu acilen ve kesinlikle 2015'te yeni liste uygulamaya geçmeden değiştirilmeli. Kimlikleri ile uyuşan bir bedende yaşamak isteyen trans bireylerin tıbbi tedaviden ve bunun yararlarından faydalanmaya tabi ki hakkı var; ancak onları çevreleyen bu olumsuz damgaya bir son verilmeli.' açıklamasını yaptı.
AP üyesi ve Intergrous LGBT Başkan yardımcısı Raül Romeva i Rueda 'Trans bireyleri akıl hastası kabul etmek, kendileri hakkında karar vermek için özgür olmadıkları ve tıp mesleği, işverenleri ve aileleri tarafından çoğunlukla saygısızlığa maruz kalmaları demektir. Bu çağrı Komisyona ve DSÖ'ye tek bir açık mesaj vermektedir: Eşcinselliğin hastalıklaştırılması 1990'da sona erdiği gibi, cinsel kimliğin hastalıklaştırılması da sona ermek zorundadır.' diyerek devam etti.
Avrupa Komisyonu, Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması'nın yeni hali için devam eden müzakerelere katılmaktadır. Avrupa Parlamentosu üyeleri Komisyon'un siyasi partiler tarafından kabul edilen çağrıyı dikkate almasını beklemektedir. (kaosgl.org)