Edirne'de Medya ve Transfobik Şiddet Konuşuldu

 Kaos GL Derneği’nden Yıldız Tar ve Pembe Hayat’tan Ali Can Kalan’ın katılımıyla yapılan panel 17 Kasım pazartesi günü Ünisite’de gerçekleşti. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin Edirne’deki gönüllülerinin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte medyada nefret söyleminin yanı sıra; yerel deneyimler üzerinden transfobik şiddet masaya yatırıldı.

Nefret söylemi, transfobik şiddet ve linç girişimleri…

Yıldız Tar sunumunda; nefret söylemi ve nefret suçu arasındaki ilişkiye değindi. 80’lerden günümüze medyada transların temsilini çeşitli örneklerle aktaran Tar, İstanbul Avcılar ve Ankara Eryaman’da trans kadınlara dönük linç kampanyalarında medyanın rolünü de vurguladı.

Ali Can Kalan ise Mersin ve Adana’da yaşanan şiddet olaylarını ve çözüm yollarını aktardı. İkili cinsiyet rejimi ve heteroseksizm ile nefret saldırıları arasındaki ilişkiyi vurgulayan Kalan, nefrete karşı birlikte mücadelenin önemine değindi.

20 Kasım Nefret Mağduru Transları Anma Günü Edirne Etkinliği, Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı’nın finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından organize edilmektedir.