İstanbul LGBTİ 20 Kasım'ı Tiflis'te Öldürülen Trans Aktiviste Adadı

 İstanbul LGBTİ; fotoğraf sanatçısı Ömer Tevfik’in Trans Misafirhanesi ve misafirlerini konu alan eserlerinden oluşan “Trans*Evi” fotoğraf sergisi ile 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Haftası etkinliklerini başlattı.

Bir dizi etkinlikle nefret suçu mağduru transları anmayı, nefret saldırılarını görünür kılmayı ve transfobiyle mücadeleyi yükseltmeyi hedefleyen İstanbul LGBTİ, bu seneki etkinliklerini Tiflis’te nefret saldırısı sonucu yaşamını yitiren Sabi Beriani’ye adadı.

İstanbul’da Çingene Gül’ü öldüren zihniyet ile Tiflis’te Beriani’yi katleden zihniyetin aynı olduğunu vurgulayan İstanbul LGBTİ’nin açıklaması şöyle:

“Çingene Gül’ü ve Sabi Beriani’yi öldüren zihniyet aynı!”

“Nefret saikiyle işlenen suçlar sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde artarak devam ediyor. Dün İstanbul’da Çingene Gül’ü öldüren zihniyet, bugün Tiflis’te Sabi Beriani’yi katletti.

“Yıllardır nefret cinayetlerinin politik olduğunu söyleyip duruyoruz. Heteronormatif sistemin hayatlarımızı abluka altına aldığı, erk(ek)liğin yüceltildiği, egemen kimlikler dışındaki tüm kimliklerin düşman olarak gösterildiği, katillerin sırtının sıvazlandığı böylesi bir dünyada nefret kültürü her gün bir trans kadının hayatına son veriyor.

“Bize bir yasa lazım!”

“Tüm dünyada trans aktivistler olarak “20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Haftası”nı karşılamaya hazırlanırken Tiflis’te Trans aktivist Sabi Beriani’nin ölüm haberini aldık. Biliyoruz ki coğrafyalar farklı olsa da nefrete karşı verilen her mücadele dünyanın değişik yerlerinde yaşan her birimiz için verilmiştir. İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği olarak 20 Kasım Haftası’nda yapacağımız tüm etkinlikleri Sabi’nin anısına ithaf ediyoruz. Nefret cinayetlerine durdurana kadar mücadelemiz devam edecek. Sabi’nin anısına söz veriyoruz.

“Nefrete inat yaşasın hayat! Bize bir yasa lazım!”

 

20 Kasım etkinlikleri

İstanbul LGBTİ, 20 Kasım saat 19.00’da Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması ve anma yapacak. Basın açıklamasının ardından Dayanışma defilesine geçilecek.

Kampanya kapsamında Trans X belgeseli izleyiciyle buluşacak. İstanbul’dan araç kalkacak ve Ankara’da Meclis önünde bir protesto gerçekleştirilecek.

Etkinliklerin detayları ise şöyle:

15 Kasım18:00 Trans*Evi - Fotoğraf Sergisi - Karşı Sanat: Gazeteci Erol Dernek Sk. No:11 Beyoğlu İstanbul

20 Kasım 19:00 Anma Programı - Basın Açıklaması - Galatasaray: Galatasaray Lisesi önü, İstiklal Cd. Beyoğlu İstanbul

20 Kasım 19.30 Trans*Fashion - Dayanışma Defilesi - On İstanbul: Atatürk Oto Sanayi Sitesi G:52 Sk. No:12/1 Maslak İstanbul

21 Kasım 19:00 Trans X İstanbul - Film Gösterimi - Şişli Kent Kültür Merkezi: Halaskargazi Cd. No:168 Şişli İstanbul

26 Kasım 14:30 Trans*Protesto - TBMM’ye Yürüyüş - Türkiye Büyük Millet Meclisi: Dikmen Kapısı Bakanlıklar Ankara

10 Aralık 18:30 Trans X Istanbul - Akademik Gala - Sabancı Üniversitesi: Tuzla Kampüsü, Orta Mh. Üniversite Cd. No:27 Tuzla, İstanbul  

(Kaos GL)