Tiflis'te Bir Trans Kadın Öldürüldü, Evi Ateşe Verildi

 Yerel medyanın haberine göre öldürülen 25 yaşındaki trans kadın daha önce televizyon programlarına katılan ve cinsel azınlıkların haklarıyla ilgili savunuculuk yapan bir aktivistti.

İçişleri Bakanlığı henüz bu olayı onaylayan ya da reddeden resmi bir açıklama yayınlamadı. Kurbanın komşularından birisinin Interpressnews haber ajansına verdiği demeçte "Gece yarısı komşum beni aradı. Dairemden dışarı çıktım ve herşey ateşler içerisindeydi. Ancak bundan önce herhangi bir kavga ya da gürültü sesi duymadım. Söylenene göre kurban önce öldürülüp sonra yakılmış. Dairenin kapısı kilitliydi ve açmak mümkün olmadı. Görünene göre birisi anahtarla kapıyı kilitlemiş." dedi.

Nefret cinayeti olup olmadığı kesin değil.

Polis olayı ağırlaştırıcı durum olmayan önceden tasarlanmış bir cinayet vakası olarak araştırmaya başladı. Gürcistan Ceza Hukuku cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik hoşgörüsüzlüğü herhangi bir suçta ağırlaştırıcı unsur olarak sınıflandırıyor; mesela nefret suçlarının daha ağır cezalandırılmasını öngörüyor.

LGBT hakları alanında çalışan Identoba örgütü, İçişleri Bakanlığı’na bunun bir nefret suçu olup olmadığını kesinleştirmeleri çağrısında bulundu.

Örgüt, özellikle, polisin homofobik suçları çözmede yetesiz olmasının ve bunları ağırlaştırıcı unsur olmayan suçlar olarak araştırmasının yarattığı sorunların altını çizdiler.

Identoba ayrıca kurbanın kimliğinin gizliliğinin korunmasını istedi ve medyayı olayın korkunçluğuyla ilgilenmekten çok kurbanın yönelimi ve cinsiyet kimliğini aşağılayıcı yayın yapmakla suçladı.

"Her bir insanın yaşamı kıymetlidir, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine bakılmaksızın."

Cinsel azınlıklar Tiflis’te hoş karşılanmıyor

2013 yılında, 17 Mayıs etkinliklerinin hemen ardından, CRRC Gürcistan Tiflis’te yaşayanlarla LGBT aktivistleriyle eşcinsel karşıtı grupların çatışmasına dair neler düşündüklerini soran bir anket gerçekleştirmişti. 542 Gürcüce konuşan yetişkinle yapılan ankette yarısının verdiği cevaplarda milli değerleri tehlikeye sokan insanlara ve gruplara fiziksel şiddet uygulamanın meşru görüldüğü sonucu çıkmıştı.

Bunun yanı sıra, Tiflis’te yaşayanların yarısı cinsel azınlıkların haklarına saygı gösterilmemesi gerektiğini düşünüyor. Tiflis nüfusunun üçte biri ise cinsel azınlıkların asla herkesle aynı haklara sahip olmasını istemiyor. Aynı zamanda, ankete katılanların yarısı eşcinsellerin cinsel yönelimlerinin değiştirilebileceğine inanıyor. Tiflis’te yaşayanların neredeyse üçte biri cinsel azınlığa mensup birisiyle komşu olarak yaşamak istemiyor.