Bangladeş: Üçüncü Cins 'Hijra'lar Ülkenin ilk Onur Yürüyüşü'nü Gerçekleştirdiler

 Geçtğimiz Kasım ayında, tarihi bir kararla, Banladeş'te hükümet, Sosyal Refah Bakanlığı'nın "Hijra"ları üçüncü cinsiyet kimliği olarak tanımaya dair yasa teklifini kabul etmişti. 156 milyon nüfuslu ülkede hükümet verilerine göre yaklaşık 15 bin hijra yaşıyor. Ancak hak savunucusu örgütlere göre bu rakam yarım milyonu buluyor.

Hijra kimliği Batı'da genellikle trans şemsiyesi altında sınıflandırılsa da aslında Güney Asya'ya özgü feminen bir cinsiyet kimliği. Bazen- her zaman olmasa da- interseks bireyler tarafından da beniseniyor.

Onur yürüyüşü etkinliği Dhaka şehrinde gerçekleşirken, yürüyüşe farklı gruplar renkli geleneksel kostümleri olan sarilerle katıldılar. Yürüyüşte "Yaftalama, ayrımcılık ve korku günleri bitti" yazılı dövizler taşındı.

25 yaşındaki bir hijra, Sonali: "Bu günleri görebileceğimi hayal dahi edemezdim."

"Her yerde yaftalanıyoruz. Ayrımcılığa uğruyoruz. Bazen, sadece ne erkek ne de kadın gibi hissettiğimizden alay konusu oluyoruz. Ama bugün çok farklı. Bugün özgür ve normal insanlar gibi hissediyoruz."

Pakistan, hijraları üçüncü cinsiyet kategorisinde tanımaya 2011 yılında izin vermişti.

Geçen sene Eylül ayında, eşcinsel hakları savunucusu bir grup Bangladeş hükümetini, Birleşmiş Milletler tavsiye kararına rağmen, eşcinsel ilişkileri suç olmaktan çıkarmadığı için eleştirmişti.

Muhafazakar Müslüman bir nüfusa sahip Bangladeş'te gerçekleşen bu Onur yürüyüşü, Başbakan Sheikh Hasina hükümetinin seküler yapısının cinsel azınlıkların haklarına dair hoşgörüyü artıdrdığını gösteriyor.