Malezya: Üç trans kadının açtığı 'cross-dressing'le alakalı kısmi yasağın temyizi davası kazanıldı

 JakartaGlobe’un bildirdiğine göre Malezya Temyiz Mahkemesi Cuma günü verdiği kararla Müslüman erkeklerin kadın kılığına girmesini yasaklayan yasanın anayasayı ihlal ettiğine ve trans kadınların yaşamlarıyla tam anlamıyla uyuşmadığına hükmetti.

Malezya vatandaşları yasalar tarafından Müslüman olarak tanımlandığı için ikili hukuk sistemi içerisinde İslami yasalara da tabiler.

"Kadın giysileri giyen ya da kadın gibi davranan erkekler" 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşabilirken, bazı eyaletlerde de "kadınların erkek gibi giyinmeleri" yasak.

Temyiz Mahkemesi hakimi Mohamad Yunus bu yasanın trans bireylere karşı ayrımcılığı besleyen ve "aşağılayıcı, baskıcı ve insanlık dışı" olduğu yorumunu yaptı.

Aston Paiva, imza kampanyasının avukatı, ise şöyle dedi: "Bu mihenk taşı bir karar. Tarihi bir şey. Devlet hukuku hala orada ve hala tutuklamalara devam edebilirler, ancak şimdi yüksek mahkemeye temyiz başvurusu yapabileceğiz ve bu istismarla mücadele edebileceğiz."

Malezya’da hala sodomi yasaları geçerli ve 20 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

Eşcinsel ilişkiler ülkede hala yasak.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, sodomi suçlamasıyla 5 yıla kadar hapisle yargılanan eski Başbakan Anwar Ibrahim’in cezalandırılmasına bir an önce son verilmesi çağrısında bulunmuştu.