20 Kasım Yaklaşırken Translara Yönelik Şiddet Durmuyor

 20 Kasım Nefret Mağdurları Transları Anma Günü olarak her sene dünyada eylemler ve anmalar gerçekleştirilir. Türkiye'de de bu sene Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği oalrak 9 ilde söyleşiler ve anmalar planlandı. Ancak translara yönelik şiddet ve hak ihlalleri haberleri durmak bilmiyor. Bu vakaların raporlanması ise dünyada ve Türkiye'de görünürlük ve farkındalık çalışmalarında önem arz ediyor.

Bu hafta Adana, İstanbul ve Mersin'den gelen haberler bir kez daha transfobinin boyutlarını gözler önüne serdi.

05.11.2014 gecesi İstanbul'da Oya isimli bir trans kadın sokak ortasında saldırıya uğrarken kolunda ve bacağında kırıklar meydana geldi. Samatya Devlet Hastanesi'ne kaldırılan transfobik şiddet mağduru Oya'ya saldıranlar yakalanırken, haklarında suç duyurusunda bulunuldu. Aynı gece Mersin'de Sinem isimli bir trans kadın bir taksi şoförünün transfobik şiddetine maruz kaldı. Sinem'i ateşli silahla öldürmek isteyen taksi şoförü, silahın tutukluk yapması üzerine kabzasıyla kafasına defalarca vurdu. Darpa uğrayan Sinem'le Mersin 7 Renk LGBT Derneği aktivistleri ilgilenerek hastaneye ulaşmasına ve şikayetçi olmasına yardımcı oldular.

Mersin'de daha önce de biraraya gelen bir grup taksi şoförü sokakta seks işçiliği yapan trans kadınları "sizi buradan yok edeceğiz" şeklinde tehdit etmişlerdi. İstanbul'da ise son yıllarda giderek artan bir transfobik şiddet var. Meis Sitesi'ndeki linç kampanyasıyla başlayan, Kurtuluş'ta silahlı saldırılarla devam eden bu transfobik nefret ve şiddet defalarca protesto edilmesine, raporlanmasına ve suç duyurularında bulunulmasına rağmen durmuyor.

Transların sağlık hizmetlerine erişim hakkı ihlalleri ölüm getiriyor.

Adana'da ise geçtiğimiz günlerde Deniz isimli bir trans kadın seks işçisi HIV + tedavisine yanıt vermediği için hayatını kaybetti. Adana'dan Ankara'ya tedavi süreci ile ilgili kontrole gelen Deniz'in cenazesini ailesi üstlendi. Sağlık hakkından yoksun bırakılan translar ve sağlık hizmetlerinde sistematik şekilde cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda görmezden gelinen seks işçileri tedaviye ulaşmak için şehir değiştirmek ve çoğu zaman özel hastanelere başvurmak zorunda kalıyorlar. Tedaviye ve sağlık hizmetlerine erişimin trans kadınlar için zorluğu bilinen bi gerçek. En temel insan haklarından olan sağlık hizmetlerine erişim hakkından yoksun bırakılan translar ciddi bir maddi külfetin altına girebiliyorlar. Maddi durumu yeterli olmayanlar ise adeta ölüme terk ediliyorlar.