Seyreyle gümbürtüyü!

Ganimet’in travestileri kendi içinde farklı kriterlere göre tanımlayıp tasnif etmeyi deneyen yazısı sosyal medyayı çalkalayarak köpürttü. Sabah Gazetesi muhabiri Nazif Karaman, yazıyı kullanan ve "paralelci" diye nitelediği popüler haber sitesi T24’ü, içinde bolca "rezillik" geçen twitter mesajlarıyla ihbar etti. Karaman’ın öncülük ettiği tweet sağanağı arasında, erkeklere "gavat" denmek suretiyle hakaret edildiği de iddia ediliyor. 

Buraya nereden geldik

Yusuf Al’ın fotoğrafı.

Her şey, Ganimet’in kendi yazılarını yayınlamak üzere "Abesle İştigal" adıyla bir blog oluşturma fikrinin hayata geçirilmesiyle başladı. Blogda heteronormatif değerleri bombardıman eden, sendeletici, sersemletici yazıların peş peşe yayınlanması, değişik mecralarda dikkat topladı. 5harfliler.com alan adıyla yayın yapan site, ilgisini bir adım daha ileri götürdü ve yazıları kendi sayfalarında yayınlamak için izin istedi. "Yeni Başlayanlar İçin Travestiler" başlığıyla yayınlananla birlikte sitenin sayfalarında Ganimet’in üç farklı yazısı yer alıyor. 

Popüler bir haber sitesi olarak pek çok kullanıcının bookmark’ına yerleşmeyi başaran T24, bu yazıyı 5Harfliler.com’dan kopyalayarak izin almaksızın kullandı. T24, yazıyı kendi malıymış gibi kullanırken, Abesle İştigal’e atıfta bulunma gereği de duymadı. Yazının yayınlanmasıyla birlikte, hükümet yandaşı çevrelerinden "ırz", "namus", "ahlak" çığlığı yükselmeye başladı. Aynı çevreler, "paralelci" diye niteledikleri T24’e karşı sosyal ağlarda huruç harekatı başlatarak "rezillik" ihbarında bulundu. 

5Harfliler.com da, T24’e tepki gösterenler arasında. Site, "Yazılarımızı kopyala-yapıştırıp linkimizi koymayı "unutan" sitelere pabuç bırakmayın, coşkuyu yerinde yaşayın" şeklinde bir tweet’le T24’ü deşifre etti. Görünen o ki, müteahhitleri, hetero ahlakının harcından epey çalmış, demiri eksik kullanmış. Tek bir yazı, Richter’i bile şaşırtacak ölçülerde hasara yol açıyor. Telif nezaketsizliğini de, herhalde depremin artçı sarsıntıları saymak lazım. 

Yusuf AL