İMC TV'de "kırmızı ruj" krizi

 İMC Televizyonu’nun LGBT çevrelerden yaptığı haberlerle tanınan trans çalışanı patronu tarafından işten atıldı. Daha önce Türk Hava Yolları (THY) hosteslerinin eylemine yol açan "kırmızı ruj" krizi, Michelle Demishevich Kurt’un iş akdinin sona erdirilmesinin de nedenleri arasında gösterildi. Michelle’in giydiği kıyafetler yanında "tavır ve davranışları" da işten atılmasına gerekçe oluşturdu. 

Yaklaşık iki yıldır İMC Televizyonu’nun LGBT çevrelerle ilgili haberlerini takip eden muhabiri iş akdinin feshedilmesinin ardından Pembe Hayat’a konuştu. Son üç ay içinde yoğun biçimde mobbing’e maruz kaldığını anlatan Michelle, "Düşük bir ücretle sigortasız olarak çalıştırılıyordum. Son zamanlarda kıyafetim, saçlarımın rengi nedeniyle uyarılıyordum. Nihayet kırmızı ruj kullanmam da sorun oluşturmaya başladı. Bunlar, transfobi kaynaklı gerekçelerden tamamen farklı. Ben kadın kimliğim dolayısıyla ayrımcılığa ve ötekileştirmeye maruz kaldım. Kurumda çalışan kadınlar, mobbinge uğradığımın canlı tanıklarıdır. İşten atıldığımı öğrendiklerinde bana büyük bir destek verdiler, mücadele etmem için yüreklendirdiler" dedi. 

Bu sabah, kurumun genel müdürü tarafından odasına çağrıldığını ve işine son verildiğini belirten Michelle, "İş ahlakına uygun davranmadığımı düşündükleri için yollarımızı ayırmaya karar vermişler. Genel müdürün söylediğine göre cinsiyet yönelimiyle ilgili bir sıkıntı yokmuş. Tutum ve davranışlarım rahatsızlık doğuruyormuş. Cinsiyet kimliğim değil ama, kıyafetim, saçlarımın rengi ve kırmızı ruj kullanmam tahammül edilemez bulunmuş. Bana özlük haklarımdan vazgeçtiğimi belirten bir yazı imzalatmaya çalıştılar. Avukatım ikaz etti, imzalamadım. Şu anda işsiz bir gazeteciyim" dedi. 

Michelle’in İMC’nin haber kadrosunda işe başlamasında, iki yıl kadar önce nefret suçlarının konuşulduğu bir programa çağrılı konuk olarak katılmasıyla yaşanan tesadüfler rol oynamış. Program sırasında Michelle’nin ekrana iyi giden bir yüzü olduğunu farkeden kanal yöneticileri, birlikte çalışma teklifinde bulunmuşlar.  İki yıllık tecrübenin ardından Michelle bu televizyon kanalı ile ilgili kanaatini, "Bütün diğerleri gibi bir ticarethane işte" sözleriyle dile getiriyor. 

İşine son verilmesinin ardından Michelle’in gündeminde, bir avukat ordusuyla organize olup kurum aleyhine dava açmak var. Başta, sigortasız çalıştırılması, özlük haklarının tazmin edilmesi ve maruz kaldığı mobbing’e karşı yaptırım uygulanması gibi konular olmak üzere bir çok şey, mahkeme önünde hesaplaşma konusu olacak.