Transeksüellerin AİHM zaferi

Karar, cinsiyet değiştirenlerin sosyal hakları konusunda Strasbourg mahkemesinin ikinci önemli içtihadı olma özelliğine sahip.

Bugün 68 yaşında olan ve kadın olarak yaşamak için 26 yaşında ameliyat olan Linda Grant, genç yaşta silahlı kuvvetler ve polis teşkilatında görev yaptı. Tüm İngiliz kadınları gibi 60 yaşında emekli olmak için yaptığı başvuru 'erkek' olduğu gerekçesiyle 1997 yılında reddedilen Grant, 2002 yılında AİHM'in benzer bir davada aldığı kararı gerekçe göstererek başvurusunun yeniden incelenmesi talebinde bulunmuştu.

Bu talebine de tatmin edici yanıt alamayan Grant, 2002 yılında 65 yaşında emekli maaşı almaya başlamasına rağmen, 60 yaşından itibaren emekli sayılmadığı gerekçesiyle 2003'te AİHM'de İngiltere'den şikayetçi oldu.
Başvuruya olumlu yanıt veren AİHM, yine İngiltere'ye karşı açılan ve benzerlik taşıyan 'Goodwin davası'nda 2002 yılında açıkladığı kararını temel alarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özel yaşamla ilgili 8'inci maddesinin ihlal edildiği sonucuna vardı.

AİHM, Grant'ın ayrımcılık ve mülkiyet hakkıyla ilgili taleplerine olumlu yanıt vermezken, Londra'yı davacıya manevi tazminat ve mahkeme masrafı olarak toplam 29 bin 849 euro ödemekle cezalandırdı.
AİHM'nin bu kararı, tüm diğer kararları gibi, ilke olarak bütün Avrupa devletleri için emsal teşkil ediyor.

Kaynak: NTV, 23 Mayıs 2006