Diyarbakır Newrozu’nda LGBTİ+’lara saldırı

Diyarbakır’da dün düzenlenen 2023 Newroz'unda LGBTİ+'lar, bir grubun saldırısına uğradı. 

Dün (21 Mart) yapılan Newroz kutlamasına LGBTİ+ bayraklarıyla katılmak isteyen LGBTİ+’lara bir grup erkek saldırdı. Bayrakların indirilmesini isteyen grup ardından LGBTİ+’ları linç etmeye çalıştı. İHD, gruba müdahale etmelerine rağmen saldırıların devam ettiğini belirtirken, Diyarbakır Barosu ise, "Newroz ruhuna yakışmayan bu saldırılara karşı hukuki sürecin takipçisi olacağız." ifadelerine yer verdi.

Kendisini Kürt milliyetçisi olarak tanımlayan bu erkek grubu, Newroz öncesinde “Newroz ve Kürdlük ile ilgisi olmayan TİP ve LGBT flamalarını görürseniz Newroz ateşini harlamak için kullanabilirsiniz” diyerek saldırıyı planlamış ve örgütlemişti.

"Alana girmemizle çıkmamız bir oldu"

Keskesor Amed LGBTİ+ Oluşumu’ndan alanda bulunan LGBTİ+’lar yaşananları şöyle aktardı:

“Alana girdiğimizde güvenlik açısından KESK’li kadınların yanına gidecektik fakat bayraklarını göremedik. Bu nedenle yine daha güvenli olur diye düşünerek TİP’den kişilerin yanına geçtik. LGBTİ+ bayraklarını açar açmaz bir grup saldırıya başladı. Önceden organize oldukları belliydi. Bize “siz müslümanları karalıyorsunuz”, “Müslümanlıkta eşcinsellik yoktur” diyerek saldırdılar. TİP’lilere de aynı şekilde, “Türk solunu istemiyoruz” diyerek saldırıldı. Polisin yanına da gittik fakat “bu duruma müdahale edemeyiz” diyerek saldırıları izlediler. Alana girmemizle çıkmamız bir oldu, çıkana kadar saldırılar devam etti."

İHD ve Diyarbakır Barosu açıklama yaptı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nden yapılan açıklama şöyle: "LGBTİ+ bireylerin açtıkları flamaların Newroz alanında bulunan bir grup tarafından indirilmesinin istenmesi ile başlayan saldırı, hakaret ve fiziksel şiddete dönüşmüştür.? İHD olarak, barışı simgeleyen Newroz Bayramında meydana gelen bu ötekileştirici nefret söylemini ve saldırıları kabul etmediğimizi belirterek saldırıdan etkilenen tüm LGBTİ+ bireylere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

Diyarbakır Barosu ise, "Sürekli şekilde şiddet ve nefret söyleminin hedefi haline getirilerek yaşam alanları daraltılan LGBTİ+’lara karşı bugün Newroz alanında gerçekleştirilen saldırıları kınıyoruz. Newroz ruhuna yakışmayan bu saldırılara karşı hukuki sürecin takipçisi olacağız." İfadelerine yer verdi.