Bayram Sokak'taki evler 90 gün boyunca mühürlü kalacak.

İstanbul-Bayram Sokak'ta polisler, trans kadınların yaşadığı/çalıştığı ev ve daireler hakkında verilen "fuhuşa yer temin etmek" gerekçesi ile evleri mühürlemek istedi. 

3 Mart Dünya Seks İşçileri Hakları Günü İstanbul-Bayram Sokağa gelen polisler, trans kadınların yaşadığı/çalıştığı ev ve daireler hakkında verilen "fuhuşa yer temin etmek" gerekçesi ile evleri mühürlemek istedi. 

Sokak sakini trans kadınlar, evlerini boşaltabilmesi ve yer bulabilmeleri için mühürlemenin ertelenmesi ve tahliye için süre istedi.

Evler 90 gün boyunca kapalı kalacak!

Bayram Sokak'ta yaşayan/çalışan trans kadınların evleri boşaltması ve mühürleme işlemi için verilen süre doldu. Bir çok apartman ve daire için verilen karar ile Bayram Sokak'taki evler 90 günlük süre boyunca kapalı kalacak.

Sokakta çalışan ve hayat kurmaya çalışan transların evlerinin boşaltılması ve mühürlenmesiyle ilgili verilen ve yaşam, barınma ve çalışma hakkını yok sayan bu karar ile birçok trans kadın yaşam alanlarından uzaklaştırılmaya ve sokakta kalmaya mahkum bırakılıyor.

Ne olmuştu?

2020 yılının Kasım ayında pandeminin ortasında ‘’korona bahanesiyle’’ 18 trans kadın gözaltına alındı. Trans kadınlar pandemi koşullarında saatlerce küçücük bir odada alıkoyuldu.

Aralık 2020'de  ikinci kez 9 trans kadın tekrardan göz altına alındı ve ‘’fuhuş yaptıkları’’ iddiasıyla evleri mühürlendi. Pendeminin devam ettiği koşullarda kadınlar yaşadıkları ve çalıştıkları evlerden alıkondu. 

2021 Onur Yürüyüşü sonrası tekrar gözaltına alınan kadınların evi bir gün boyunca mühürlü kaldı. 

2 Eylül 2021 tarihinde tekrardan polis saldırısıyla 18 kadın gözaltına alındı. Korona bahanesi yerini ‘’bilgilerine başvurma’’ gerekçesine bıraktı. Polisin kameralarla ve hukuksuzça hiçbir gerekçe görmeden evlerin basılması ve gözaltının ardından 18 trans kadın aynı gece serbest bırakıldı. 5 ay önce İl Sağlık Müdürlüğü’nün onayıyla mühürledikten sonra 1,5 ay içerisinde tekrardan mühürleme kararı çıkmıştı. Ancak iktidarın Bayram Sokak hakkındaki ne ilk ne de son baskısı bu baskılar oldu. 

Son 2 buçuk senedir aralıklarla ve sistematik olarak devam eden polis mühürlemeleri hukusuzca yapıldığından bazı evlerin mühürleri LGBTİ+ aktivisti avukatlarca kaldırılmıştı ancak baskı ve sistematik şiddet hala devam ediyor.